Bernie Ecclestone, de commerciële baas van de Formule 1, denkt er over een verenigd front te vormen met FIA-president Jean Todt, zodat de twee er reglementswijzigingen door kunnen drukken.

Ecclestone’s FOM en de FIA van Todt hebben allebei zitting in de F1 Strategy Group die vandaag (donderdag) bij elkaar komt om over de toekomst van de Formule 1 te praten. De F1 Strategy Group telt achttien zetels, waarvan de FOM en FIA er elk zes hebben, terwijl de resterende zes aan de teams van Mercedes, Red Bull, Ferrari, McLaren, Williams en Force India behoren.

Ecclestone liet eerder deze week al weten weinig te verwachten van de bijeenkomst van de F1 Strategy Group, maar heeft nu aan Autosport verteld dat hij mogelijk toch een manier ziet om besluitvaardig op te treden: door de handen ineen te slaan met Todt. Als de FOM en FIA dat doen, hebben ze immers twaalf van de achttien stemmen, waarmee ze in theorie in staat zijn om regelgeving door de Strategy Group te krijgen.

“Als Jean er geen problemen mee heeft zich achter mij te scharen, zou dat alles een stuk makkelijker maken. We hoeven dan verder namelijk met niemand meer te discussiëren”, zegt Ecclestone, verwijzend naar hoe hij de teams zo buitenspel kan zetten.

Volgens Ecclestone is juist het feit dat de teams zitting hebben in de Strategy Group namelijk een groot probleem: “Want het is onmogelijk een sport op een democratische manier te regeren als dat mede wordt gedaan door mensen die in competitie met elkaar zijn.”

Of Ecclestone Todt aan zijn kant weet te krijgen, is echter maar de vraag. Niet in de laatste plaats omdat de twee het de laatste jaren lang niet overal over eens zijn geweest. “Maar hij heeft me in het verleden wel vaker gesteund, dus ik ga er maar eens met Jean over praten.”

Volgens Ecclestone is Todt ‘niet iemand die met de vuist op tafel slaat, beslissingen neemt en zegt dat de teams het daar dan maar mee moeten doen’, maar de Engelsman benadrukt dat hijzelf dat wel is: “Als ik een dokter was en iemands leven zou kunnen redden door z’n arm eraf te hakken, ga ik daar verder niet over in discussie. Dan gebeurt het gewoon”, besluit hij met een treffend voorbeeld.