Vanaf 2016 zal de Grand Prix van Europa terugkeren op de kalender, op een circuit in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe om precies te zijn. Bernie Ecclestone heeft het stratenparcours samen met de Azerbeidzjaanse minister van Sport officieel gepresenteerd.

“Azerbeidzjan is de nieuwste aanwinst op de Formule 1-kalender, en het is mooi om te zien dat ze een innovatief stratencircuit hebben ontworpen, dat ervoor zal zorgen dat de race in 2016 een evenement van wereldklasse zal zijn”, luidt Ecclestone’s commentaar bij de presentatie.

Zoals zoveel nieuwe circuits de afgelopen jaren, is het Baku Street Circuit, zoals het officieel heet, een ontwerp van de Duitser Hermann Tilke. “De baan drijft op Bakoe’s prachtige stedelijke omgeving, die moderne en historische stijlen combineert. Er wordt geracet met als achtergrond de historische Oude Stad, de prachtige boulevard en het indrukwekkende parlementsgebouw”, meldt de architect enthousiast.

Tilke onthult verder dat het circuit een aantal bijzondere gedeelten zal bevatten. Zo komt er naast de oude stadsmuur een krappe heuvelopwaartse sectie, die wellicht zal doen denken aan Beau Rivage op het circuit van Monaco. Daarnaast zijn de laatste 2,2 kilometer van het parcours, die langs de promenade aan de Kaspische zee lopen, vrijwel helemaal vol gas, zodat de topsnelheden flink hoog zullen oplopen.

Minister van Sport Azad Rahimov steekt zijn enthousiasme over het nieuwe circuit in zijn hoofdstad niet onder stoelen of banken. “We wilden dat Tilke een circuit zou ontwerpen dat van Bakoe één van de populairste locaties op de Grand Prix-kalender maakt, en onze hoofdstad daarbij van zijn beste kant laat zien. Dat doel is helemaal bereikt”, aldus Rahimov. “Er liggen nu wel wat uitdagingen in het verschiet, maar we weten zeker dat de race straks een spectaculaire gebeurtenis wordt.”

Voorzitter van de Azerbeidzjaanse autosportbond Anar Alakbarov was ook van de partij bij de presentatie. Hij ziet een hoop mogelijkheden in de Grand Prix: “Formule 1 is een heel populaire sport in ons land, en dat enthousiasme zal door de race alleen maar groter worden. Ik denk dat de jongeren er vanzelf over zullen gaan dromen de eerste Azerbeidzjaanse wereldkampioen Formule 1 te worden.”

(C)Baku Grand Prix

De layout van het circuit in Bakoe