Bernie Ecclestone is de laatste tijd lekker aan het speculeren over de (toekomstige) racekalender. Nadat eerder bekend werd dat er mogelijk races in Long Beach en Azerbeidzjan komen, heeft hij nu het één en ander losgelaten over de toekomst van de races in Duitsland, India, Zuid-Korea, Mexico en New Jersey.

Laten we maar beginnen met Duitsland, want dat is toch de race die al het langst op de kalender staat en ons Nederlanders – al was het maar omdat hij zo makkelijk te bezoeken is – het meest aan het hart gaat.

In Duitsland wordt nog altijd om-en-om op Hockenheim of de Nürburgring gereden, maar door de financiële problemen van het laatstgenoemde circuit is de Duitse Grand Prix volgens Ecclestone nu ‘in gevaar’.

“Ze hebben geen geld en dat brengt de race nu in gevaar”, vertelt Ecclestone aan City AM. “Vroeger werd de race gesubsidieerd door de overheid, maar de Europese Commissie heeft dat nu verboden”, zo legt Ecclestone de vinger op de zere plek.

De Nürburgring – die diep in de rode cijfers zit – staat verder al een tijdje te koop en volgens Ecclestone is het totaal onduidelijk wie de nieuwe eigenaar wordt en wat er dan met het circuit gaat gebeuren. Ecclestone heeft zelf trouwens een tijdje geleden een bod op de roemruchte omloop gedaan, maar hij is niet zeker of dit het hoogste bod is.

India & Zuid-Korea
Dan India. De Formule 1 streek daar in 2011 voor het eerst neer, maar de race is voor dit jaar van het schema gehaald vanwege alle administratieve rompslomp en de hoge belastingen die de teams moeten betalen om hun materiaal in te voeren.

Aanvankelijk was het plan de race slechts dit jaar te laten schieten om de overheid in India de gelegenheid te geven de invoerwetten aan te passen – en in januari leek het er nog op dat dit gelukt was – maar Ecclestone heeft nu tegenover persbureau Reuters verklaard dat de race ‘waarschijnlijk pas in 2016 op de kalender terugkeert’. “Het kost ze veel tijd alles te regelen, dus 2015 komt te vroeg.”

De Grand Prix van Zuid-Korea, een andere race die kortgeleden (in 2010) op de kalender verscheen en er inmiddels vanaf is verdwenen, heeft volgens Ecclestone verder geen toekomst zolang de huidige regering het voor het zeggen heeft.

Mexico & New Jersey
Een Grand Prix die volgens Ecclestone wel van een plaatsje op de kalender verzekerd is, is de voorgestelde Grand Prix van Mexico. In gesprek met Racer bevestigt Ecclestone dat ‘Mexico een contract heeft voor 2015’.

Ecclestone – die verder tussen neus en lippen door laat weten te schermen met de terugkeer van de Franse Grand Prix op Magny-Cours – geeft tegenover Racer verder te verstaan dat er nog altijd plannen zijn om een race in het Amerikaanse New Jersey te houden: “Ze hebben me gemeld dat een financier wat openstaande rekeningen heeft betaald en er meer geld onderweg is, dus als ze al hun financiële zaken op orde krijgen, ben ik gelukkig.”