Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, staat achter de oproep van de coureurs om bestuurlijke veranderingen door te voeren in de sport.

Dat maakt hij duidelijk in een brief aan de coureursvakbond GPDA, die deze oproep heeft gedaan. De brief van Ecclestone is terechtgekomen bij de BBC en de Britse omroep heeft deze op haar site gepubliceerd.

In de brief schrijft Ecclestone dat het ‘niet altijd makkelijk is’ het met de GPDA eens te zijn: “Maar jullie hebben gelijk als jullie zeggen dat de bestuursstructuur van de sport achterhaald is en niet goed is uitgewerkt.”

“Zoals jullie hebben verklaard moeten we de eigenaren en belanghebbenden van de Formule 1 aansporen de manier waarop de sport wordt bestuurd, te veranderen”, vervolgt Ecclestone.

Wat de Engelsman echter wel vindt, is dat het makkelijk is om vast te stellen wat fout is. Met oplossingen komen, is een ander verhaal, maar hij roept de coureurs hier wel toe op: “Laten we hier over nadenken en op terugkomen.”

Ergernis
Het is niet voor de eerste keer deze laatste maanden dat Ecclestone zich tegen de huidige bestuursvorm van de Formule 1 uitspreekt. De Brit stelde eerder al dat de teams te veel macht hebben, met name fabrieksteams.

Volgens Ecclestone houden Ferrari en Mercedes de Formule 1 in een houdgreep en handelen ze alleen uit eigenbelang. Ook riep hij er al eens toe op het reglement door te scheuren.

De opmerkingen van Ecclestone zijn wel enigszins frappant: als commerciële uitbater werkt hij met zijn firma voor Formule 1-eigenaar CVC Capital en hij sloot zelf deals die onder meer Ferrari en Mercedes veel macht gaven.