Zelfs nu het seizoen voorbij is, laat Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone geen gelegenheid onbenut om met een pikante uitspraak van zich te laten horen. Ditmaal richt hij zijn pijlen op Sebastian Vettel en Fernando Alonso.

Volgens Ecclestone had Vettel wel wat meer ruggengraat mogen tonen nu het eens tegenzat, schrijft de 84-jarige Brit in zijn voorwoord voor het officiële Formule 1-jaaroverzicht. “Hij gedroeg zich als een verliezer, en dat is hij niet – het past niet bij zijn mentaliteit”, vindt Ecclestone.

“Ik ben een groot fan van Sebastian”, voegt hij daaraan toe, “maar ik ben een beetje teleurgesteld in hem vanwege die houding.” Vettel is nou eenmaal een competitieve jongen, weet de Formule 1-baas. “Zelfs met backgammon wil hij altijd winnen. Helaas lukt hem dat niet als hij tegen mij speelt.”

Vettel beleefde in 2014 niet zijn makkelijkste seizoen. Na vier wereldtitels werd de Duitser afgelopen jaar vaker dan hem lief was om de oren gereden door zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo, een situatie waar hij zich duidelijk niet op zijn gemak bij voelde. Voor Vettel was het genoeg reden om na zes jaar het Red Bull-nest te verlaten en de overstap te maken naar Ferrari.

Voor Alonso en zijn Ferrari-team heeft Ecclestone ook al niet veel lof over. “Ferrari was heel teleurstellend, die zijn ergens de weg kwijt geraakt”, zegt hij over het Italiaanse team, dat in 2014 voor het eerst sinds 1993 verstoken bleef van overwinningen. “En Fernando ging zich daardoor halverwege een beetje gedragen als Sebastian. Dus ik ben in hem ook ietwat teleurgesteld”, aldus Ecclestone.

Mercedes

Zijn positieve commentaar bewaart Ecclestone voor Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton. “Als we niet het geluk hadden gehad dat die twee er zo’n spannende strijd van maakten, dan was het seizoen in Silverstone al voorbij geweest”, analyseert de bejaarde bewindvoerder.

“Ik dacht dat Ferrari, Red Bull of een ander team nog wel bij zou komen en aan het eind van het seizoen het gat wat zou dichten. Maar gelukkig stond Mercedes Nico en Lewis toe zo tegen elkaar te knokken”, besluit Ecclestone. “Als dat niet zo was geweest, hadden we een kampioenschap van niks gehad.”