Bernie Ecclestone denkt dat de dagen van Lotus geteld zijn als de overname door Renault niet doorgaat. Lotus erkent dat de tijd voor de deal begint te dringen, maar stelt ook zonder Renault verder te kunnen.

“Ik weet zeker dat ze ermee ophouden als Renault het niet overneemt”, vertelt Formule 1-exploitant Ecclestone aan Formule 1-verslaggever Adam Cooper. Volgens Ecclestone runt de huidige eigenaar Genii Capital het team uit Enstone in zakelijke zin ‘zonder veel succes’. “En ze hebben niet genoeg geld om het draaiende te houden”, denkt de Engelsman.

Of de overname door Renault doorgaat, is afhankelijk van wat Renault-ceo Carlos Ghosn besluit te doen. Dat is weer mede afhankelijk van Ecclestone, want de grote commerciële baas van de sport onderhandelt nog met Renault over op wat voor soort uitbetalingen uit de Formule 1 de Fransen kunnen rekenen als ze weer een eigen team beginnen.

Naar verluidt zijn de gesprekken die hier afgelopen weekend in Abu Dhabi over zijn gehouden positief verlopen, maar het blijft uiteindelijk aan Ghosn om de knoop door te hakken, meldt Ecclestone. Namens Lotus laat kopstuk Alan Permane ondertussen aan Autosport weten dat ‘er hopelijk de komende dagen een beslissing volgt’. “Want hoe langer we moeten wachten, hoe ingewikkelder het allemaal wordt voor ons.”

Lotus heeft in het geval het niet van een overname komt een ‘plan B’ liggen om zelfstandig door te gaan. Het aantal werknemers op de fabriek in Enstone wordt dan wel aanzienlijk gereduceerd, terwijl het team dan ook – net als dit jaar – gebruik zal maken van een Mercedes-motor.

Lotus en Genii Capital-eigenaar Gérard Lopez is er van overtuigd dat het team op die manier verder kan, maar Ecclestone heeft daar zo zijn twijfels over. “Ze zitten in financiële problemen en hun deal met Mercedes verandert daar niets aan.”