*

Eindelijk punten voor Maldonado

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

3 november 2014 01:16

Eindelijk punten voor Maldonado
Sutton Images

Twee races voor het einde van het seizoen is Lotus-coureur Pastor Maldonado van de hatelijke nul af. In Austin sleepte hij met een negende plaats twee punten in de wacht.

Eigenlijk werd Maldonado – hoewel hij ook daadwerkelijk als negende over de streep kwam – eerst als tiende geklasseerd. Hij verloor P9 aanvankelijk echter vanwege een tijdstraf van vijf seconden, aan hem uitgedeeld voor het overschrijden van de snelheidslimiet in de pitstraat, maar Maldonado kreeg de negende plek net zo snel weer terug doordat Jean-Eric Vergne ook nog strafseconden aan zijn broek kreeg voor een iets te wilde inhaalactie.

Alle perikelen en straffen na de finish daargelaten, is Maldonado sowieso zeer happy met de punten en zijn race an sich: “Het was van begin af aan een prachtig gevecht. Onze strategie was in orde, en de auto was verbazingwekkend goed!” Dat wil zeggen: de Lotus verloor tijd in de langzamere bochten, maar presteerde lekker in de snellere gedeelten. “Daar konden we de tijd die we in de langzame bochten verloren dus weer terugwinnen”, vertelt Maldonado, die strijdlustig besluit: “Zo moeten we doorgaan. Ik denk dat we het in de laatste twee races goed kunnen doen.”

Grosjean

Het had niet veel gescheeld, of er waren twee Lotussen in de punten geëindigd. Romain Grosjean lag een paar ronden voor de finish negende – met uitzicht op de achtste plaats – toen hij in de eerste bocht door de dus te onbesuisd inhalende Jean-Éric Vergne werd getorpedeerd. “Dat was niet zo leuk”, zegt Grosjean daarover, “mijn voorvleugel was kapot, net als de bodem van de auto, die daardoor niet meer lekker te besturen was.”

Toch kijkt de Fransman met een goed gevoel terug op de race. “Ik genoot van de wedstrijd. Op de zachte band waren we erg snel: ik kon zelfs de Ferrari’s bijbenen. Op de harde band ging het iets minder, maar was het nog steeds leuk”, aldus een tevreden Grosjean. “Het is mooi dat we met Pastor weer terug in de punten zijn. Jammer alleen dat ik daar ook niet kan staan – ik was op weg naar P8.”