De Zweedse Sauber-coureur Marcus Ericsson denkt dat het niet alleen ‘erg cool’ zou zijn als de Formule 1 terugkeert naar Scandinavië, maar ook goed voor de sport.

Hoewel Ericsson direct erkent dat het puur om financiële redenen niet eenvoudig is om een Grand Prix in Scandinavië op de racekalender te krijgen, denkt hij dat er qua interesse in ieder geval genoeg draagvlak is om een race in Noorwegen, Zweden, Finland of Denemarken te houden.

Formula One World Championship 2015, Round 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Thursday 9 April 2015 - Marcus Ericsson (SWE), Sauber F1 Team“Ik zie het niet op korte tijd gebeuren, maar het zou erg cool zijn als we weer een race in Noord-Europa zouden hebben. We hebben immers coureurs uit Finland en Zweden op de grid staan, terwijl Scandinavië ook echt een autosporttraditie heeft. Ik denk ook dat er veel interesse zou zijn voor een race in Scandinavië, ondanks dat ik heus inzie dat een land als Zweden niet over het geld beschikt dat tegenwoordig nodig is om een Grand Prix te houden.”

Volgens Ericsson, sinds 2014 de eerste Zweed in de Formule 1 sinds Stefan Johansson in 1991, neemt de interesse in zijn eigen land verder ook alleen maar toe. “Ik kan op geweldige steun uit Zweden rekenen, waarvoor ik zeer dankbaar ben aangezien we dus 23 jaar geen coureur hebben gehad. Naarmate mijn resultaten beter worden, zijn er bovendien steeds meer Zweden die de Formule 1 volgen.”

Ronnie Peterson (SWE) Lotus 79 finished his home GP in third position. Swedish Grand Prix, Rd 8, Anderstorp, Sweden, 17 June 1978. BEST IMAGE

Naast de Zweed Ericsson en de Finnen Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas, doet er in 2016 mogelijk ook weer een Deen mee in de Formule 1 in de persoon van Kevin Magnussen. Van de Scandinavische landen is Zweden echter het enige land dat al eens Grands Prix heeft gehouden. Van 1973 tot en met 1978 deed de Formule 1 Anderstorp aan. De grote held van het thuispubliek – en overigens ook van Ericsson – was Ronnie Peterson (foto). Een thuiszege zat er niet in voor de Zweed, maar hij finishte in 1973 als tweede en in 1978 als derde voor eigen publiek. De laatste Formule 1-race op Anderstorp werd gewonnen door Niki Lauda.