In onze rubriek Even bellen met… spreken we dit keer met Ziggo Sport-verslaggever Jack Plooij over de aanstaande Grand Prix van Frankrijk, de eerste triple header in de Formule 1 en de triple crown waar Fernando Alonso op jaagt.

Jack, de Formule 1 gaat voor het eerst sinds 2008 naar Frankrijk, en voor het eerst sinds 1990 naar Paul Ricard. Ben jij daar eerder geweest?

Sebastian Vettel tijdens een test op Paul Ricard. Foto: Sutton Images.

“Nou, volgens mij toch wel. Ik kan me dat circuit herinneren, dus dat moet 1990 geweest zijn, maar om dan te zeggen dat het erg memorabel was… Het is altijd leuk naar iets nieuws te gaan, of in dit geval terug naar een plek waar we lang niet zijn geweest, maar ik moet zeggen dat ik Frankrijk niet zo vind. Dat circuit ligt in the middle of nowhere, wij zitten midden op het platteland in het hotel en als je al die landweggetjes ziet waarover al die mensen moeten… Dat wordt niet fijn. Doe mij dan Miami maar!”

Het wordt de eerste triple header, drie races in drie weken. Wat betekent dat voor jullie?
“Voor ons maakt het niet uit, we werken gewoon op dezelfde manier als altijd. Wat je denk ik wel krijgt, is dat je de coureurs haast te vaak ziet. Zaterdag en zondag gebeurt er genoeg om over te praten, maar de donderdag, vrijdag wordt het zoeken naar gespreksstof. Dat je zo’n coureur vraagt: “Hoe gaat het, wat heb je gedaan?”, en het antwoord:”Ja, niks, we hadden vorige week ook een race, toen hebben we alles al besproken.” Dat soort werk. Ik denk niet dat de persconferenties spannend worden.”

Silverstone ademt Formule 1. Foto: Sutton Images.

Qua reizen wel fijn dat alle drie deze races in Europa zijn, of niet?
“Ja, en de volgorde is lekker. Eerst Frankrijk, daarna Oostenrijk waar alles zoals typisch voor Red Bull perfect geregeld is en dan Engeland, met Silverstone dat écht Formule 1 ademt. Een mooie afsluiter. En, zo herinnerde een monteur me: het is een thuisrace voor veel van de teams en monteurs. Dat betekent een paar nachtjes lekker thuis slapen voor die jongens. Verder is het qua reizen fijn, maar we krijgen volgend jaar denk ik nog een triple header: in Noord-Amerika, met Austin, Miami en Mexico.”

Max Verstappen werd derde in Canada, een goede voorbode voor de triple?
“Die zal met een goed gevoel aan deze races beginnen. Iedereen begint natuurlijk op nul, maar ik denk wel dat het scheelt als je er met een lekker gevoel komt en goed begint. Als je het momentum hebt, kun je drie keer lekker uithalen.”

Alonso is met zijn zege op Le Mans – nadat hij eerder al Monaco won – dichterbij de ’triple crown’ gekomen. Foto: Sutton Images.

Nog iemand met een goed gevoel: Fernando Alonso, nu Le Mans-winnaar. Denk je dat dat iets verandert voor z’n toekomst?
“Ik denk dat het niks verandert. Dát het Le Mans-succes zo snel komt is mooi meegenomen, maar ik denk dat hij in z’n hoofd al wist wat hij wilde doen. Ik denk dat hij nog één keer bij een topteam wilde tekenen, maar dat gaat niet lukken en hij nu dus ‘adieu’ zegt. Hij wil gewoon de triple crown (de eretitel voor het winnen van Monaco, Le Mans en de Indy 500, red.). Dat gaat hem lukken ook. Over een paar jaar wint hij de Indy 500 gewoon en kunnen wij allemaal zeggen: hé, die ken ik nog!”

Heb je binnenkort op Ziggo Sport nog een item waar we echt klaar voor moeten zitten?
“Genoeg! Ik heb de planning niet helemaal in m’n hoofd, maar we hebben een ja/nee staan met Kimi Räikkönen. Dat zou de makkelijkste van het jaar moeten zijn, met z’n mwoah en bwoah! Die staat voor Silverstone, maar het zou zomaar Frankrijk kunnen worden – of helemaal niet. Met Ferrari kun je tien minuten van te voren horen: het mag nu, of het mag toch niet. Je weet het daar nooit.”