De Formule 1-teams krijgen een extra testsessie in 2014 vanwege de nieuwe 1,6-liter V6-turbomotoren. Verschillende teams, met Ferrari voorop, hebben gelobbyd om deze extra test te krijgen.

“Er ligt een serieus voorstel klaar om nog voor het nieuwe seizoen met de nieuwe motoren te testen”, vertelt Rob White, adjunct-teamdirecteur van Renault Sport F1 tegen Autosport. “Wij staan daar volledig achter. We weten nog niet hoe het er precies uit gaat zien, maar we veronderstellen dat het een aanvulling wordt op de huidige tests, waarbij alle teams aanwezig zijn.”

Eerder waren er geruchten dat de V6-motoren al in 2013 zouden worden getest. Het zou volgens White ook veel te laat zijn om nu nog een test in te voeren. “Stel, we doen de test in oktober”, legt White uit. “Dan zouden de motoren dus al in september klaar moeten zijn. Dat is veel te snel. Om een motor te kunnen bouwen heb je, ongeveer drie maanden nodig, voor je alle goede onderdelen hebt. Dus dan zou je in mei al moeten beslissen hoe de motor eruit ziet en dat is gewoon te vroeg.”

White vervolgt: “Het is wel een risico dat de nieuwe motoren nog niet voor 2014 gebruikt zijn. Wij leveren volgend jaar aan vier teams dus alles moet wel goed zijn, maar alle vier die teams geven data. Dus daarmee denken wij de nieuwe motor te kunnen optimaliseren.”