Het ‘echte’ Formule 1-circus ligt deze week stil, maar in Londen nemen de Formule 1-teams het woensdag toch tegen elkaar op. Het nieuwe F1-eSports kampioenschap begint daar namelijk, waarbij gamers virtueel tegen elkaar racen. Twee Nederlandse talenten doen een gooi naar de titel.

Esports is al jaren populair en heeft vorig jaar zijn intrede gedaan in de Formule 1. De professionele F1-teams hebben deze zomer gamers gecontracteerd die in het officiële kampioenschap tegen elkaar strijden. Negen teams zijn ingeschreven, alleen Ferrari is niet van de partij. De eerste ronde van het kampioenschap, woensdag in Londen, telt drie races: in Australië, China en Azerbeidzjan.

Bono Huis, simracer bij McLaren. Foto: McLaren.

Achttien coureurs nemen het in Londen tegen elkaar op. Twee Nederlanders verschijnen aan de start: Allert van der Wal (Sauber) en Bono Huis (McLaren). Van der Wal werd in augustus aangekondigd bij Sauber en mocht sindsdien al opdraven bij media-evenementen in Italië, waar hij onder meer Charles Leclerc en Marcus Ericsson ontmoette. Bono Huis is één van de drie coureurs bij McLaren.

“We weten niet echt wat we van de tegenstanders kunnen verwachten”, vertelt Bono Huis in een vooruitblik op het evenement. “Alle teams houden hun kaarten nog voor de borst. Persoonlijk ben ik fan van Bakoe en China, hoewel Bakoe een stratencircuit is en dus het moeilijkst. Het is ook de laatste race van de competitie, dus we zullen geconcentreerd moeten blijven. Het circuit in Australië is uitdagend met de tracklimits, maar we hopen op het beste.”

Allert van der Wal (rechts) met zijn teamgenoten, Ericsson en Leclerc. Foto: Sauber.

Ook Allert van der Wal kijkt uit naar zijn eSports-debuut bij Sauber. “Het werk dat we gedaan hebben met Alfa Romeo-Sauber en Veloce Esports is essentieel geweest om ervoor te zorgen dat we klaar zijn voor het grote podium.” De jonge Nederlander (20) zet hoog in dit seizoen. “Ik heb in de tijd buiten het seizoen veel ronden gereden in de simulatoren van Veloce en thuis, dus ik heb er vertrouwen in dat we kunnen meedoen om overwinningen en het kampioenschap.”

“De eerste racedag gaat interessant worden”, vervolgt Van der Wal. “Ik ben erg blij met de keuze voor de circuits. Onze focus is om goed te presteren in de kwalificatie op alle circuits. Zoals de echte F1-races hebben laten zien is alles mogelijk. Ik ben erg benieuwd wat we kunnen bereiken.”

De drie races vinden op woensdag plaats en zijn live te volgen via de F1-eSports-website. De coureurs strijden om een prijzenpot van 200.000 dollar en natuurlijk de virtuele eer.

Hoofdfoto: Ferry Brands