Pak de kalender en agenda er maar bij: Formule 1-seizoen 2020 heeft een startdatum, en dat is zondag 15 maart. Het seizoen trapt traditiegetrouw af met de Grote Prijs van Australië.

Het seizoen begint zo, net als de lopende jaargang, half maart met het nummer op het Albert Park-stratencircuit in Melbourne. De vrije trainingen zijn natuurlijk vrijdag de 13e al, de kwalificatie zaterdag de 14e. Er wordt tijdens dat openingsweekend gelijk een jubileum gevierd, want het is de 25e keer dat Melbourne de Grand Prix van Australië organiseert – onafgebroken sinds 1996.

Voor de Formule 1 zelf is 2020 ook een jubileumjaar: het is het 70ste sinds in 1950 het eerste officiële wereldkampioenschap Formule 1 werd gehouden. De rest van de kalender voor het jubileumseizoen is nog niet bekend en moet ook nog rondgemaakt worden.

Lees ook: Silverstone ‘bezorgd’ om plan GP Londen: ‘Betekent meer risico voor ons’

De racekalender voor 2020 zal zo goed als zeker 21 Grands Prix tellen, met daaronder nieuwkomer Vietnam en de Grand Prix van Nederland die na 35 jaar afwezigheid terugkeert. FORMULE 1 leerde eerder dat het eerste kwartet races naar alle waarschijnlijkheid bestaat uit Australië, Bahrein, China en Vietnam en óf Australië en Bahrein óf China en Vietnam back-to-back (de week achter elkaar) worden gehouden.

Lees ook: Nog geen vaste datum: GP Nederland ‘komt voor Monaco’, F1 overweegt back-to-backs onder eerste vier races

De Grote Prijs van Nederland te Zandvoort wordt zo goed als zeker de opener van het Europese deel van het seizoen. Een vaste datum is er nog niet, maar het wordt begin mei – waarschijnlijk 3 mei – en vóór het kroonjuweel in Monaco. Met twee toevoegingen aan de kalender en naar verwachting maar 21 plekjes, verdwijnen twee van de huidige races. Momenteel wijst alles erop dat dit Spanje en Duitsland zijn, al is ook Mexico nog niet zeker.

Lees ook: Wat staat er nog op Liberty’s lijstje? ‘Een GP in Afrika, en meer races in Amerika en China’