Dankzij zijn tweede derde plek tijdens het raceweekend in Oostenrijk heeft Nyck de Vries de leiding in het Formule 2-kampioenschap nog steviger in handen. De Nederlander is 37 punten los van achtervolger Nicholas Latifi.

De Vries deed zaterdag ook al goede zaken in het kampioenschap met een derde plek, terwijl Latifi in die hoofdrace als negende finishte. Zondag voegde De Vries er nog een tweede derde plaats aan toe, met Latifi nu op plaats zes.

Lees ook: F2 Matsushita pakt overwinning: De Vries doet goede zaken in kampioenschap

De sprintrace werd gewonnen door Sérgio Sette Câmara, met Luca Ghiotto als tweede, al reed De Vries in het begin nog kort op kop. Hij pakte in ronde drie de leiding, maar verloor die een rondje later weer toen de pit limiter (snelheidsbegrenzer voor in de pits, red.) ineens werd ingeschakeld. “Het duurde even voor ik dat door had en voor ik het had opgelost”, vertelt De Vries, die daardoor terugviel naar plaats vijf, maar nog terugkwam naar plek drie.

“Ik weet eigenlijk niet hoe dat met de pit limiter gebeurde. Ik had gewoon beide handen op het stuur en dat is het lastig hem per ongeluk in te drukken, maar het kan dat ik hem geraakt heb. Gek.” Verder kan De Vries tevreden zijn met zijn race. “Zeker, ik ben happy dat ik nog naar het podium ben gekomen.”

‘Elk weekend dezelfde benadering’
Met zijn 37 punten voorsprong staat De Vries ruim aan kop, maar het woord ‘favoriet’ wil hij nog niet in de mond nemen. Onmiskenbaar presteert de coureur uit Sneek dit seizoen zeer consistent – en op hoog niveau. Hoe het komt dat het dit jaar zo lekker loopt? “We gaan elk weekend in om het maximale eruit te halen, dat is altijd zo, maar de atmosfeer en benadering in het team zijn wat anders, ik voel me hier goed en het pakt ook goed uit.”

Foto: Motorsport Images.

“Dat soort kleine verschillen maken een groot verschil in een klasse als dit. Vorig jaar maakte ik zelf ook kleine foutjes”, geeft hij toe. “Het blijft een teamprestatie, je zit met veel mensen in een team. Als daar druk uit komt, heb je eerder dat dat je in het heetst van de strijd beïnvloedt. Dat is geen excuus, want het blijven mijn foutjes, maar de aanpak hier werkt dit jaar goed voor me”, zegt de coureur van ART GP.

Ondanks dat hij de leiding in het kampioenschap stevig in handen heeft, ‘verandert er niks aan onze aanpak en benadering’, zegt De Vries. Nu hij zo’n indruk maakt in de klasse die als kraamkamer van de Formule 1 bekendstaat, rijst ook de vraag wat dit betekent voor een mogelijke toekomst in de Formule 1. “Ik begrijp de vraag, maar heb het zo druk met mijn programma’s in de Formule 2 en het WEC dat ik me daar niet mee bezig hou.”

“Ik leef van week tot week, en volgende week is volgens mij het eerste weekend in tien weken tijd dat ik thuis ben, terwijl ik van de week ook nog op pad ben. Wat ik wel over mijn toekomst kan zeggen, is dat ik me gewoon op het racen en presteren concentreer. Want presteren is de enige manier om deuren open te zetten.”

Lees ook: De Vries: ‘Ik dé F2-favoriet in 2019? Ik heb wel geleerd niet op dingen vooruit te lopen’