Er lijkt een nieuwe twist te komen in de chaos omtrent Rich Energy. De titelsponsor van het Haas F1 Team werd door de Britse fietsenfabrikant Whyte Bikes voor de rechter gesleept, omdat zij het logo zouden hebben gekopieerd. Nu dreigt de fietsenfabrikant met het faillissement van de energieblikjesfabrikant. 

De rechter stelde Whyte Bikes in het gelijk in de rechtszaak. Rich Energy moest daardoor het gewei uit haar logo halen. Daarnaast moest Rich Energy de legale kosten op zich nemen van de verloren rechtszaak, maar heeft dat niet op tijd betaald. Het bedrag van 40.000 euro wil Whyte Bikes nu terug zien te halen. Zij dreigen het faillissement van Rich Energy en haar CEO William Storey aan te vragen.

Via een Tweet maakte Rich Energy eerder deze week nog bekend het contract met Haas per direct op te zeggen. Dit vanwege de tegenvallende resultaten. ”We willen Red Bull verslaan, dat we achter de Williams aanhobbelden (in Oostenrijk) was onacceptabel”, zo viel te lezen. Ook zou de Formule 1 ’te politiek correct’ zijn.

Lees ook: Rich Energy stopt met sponsoring Haas: ‘Prestaties onacceptabel, F1 te politiek correct’

William Storey, CEO van Rich Energy. Foto: Motorsport Images

Rich Energy ligt overhoop
Een deel van de aandeelhouders kwam in verlegenheid door de Tweet, en besloot om met een verklaring te komen. Zij proberen de ‘PR-puinhoop’ op te ruimen en willen de relatie met Haas redden. Het werk van de ‘rogue persoon’, die de Tweet verstuurd heeft, wordt afgekeurd.

Een korte 24 uur later volgde opnieuw een Tweet, dit keer met een reactie van Storey. ”De belachelijke verklaring van een minderheid van de aandeelhouders, die het gezellig hebben met Red Bull en Whyte Bikes, is lachwekkend. Hun poging tot een paleiscoup is mislukt. Ik beheer alle activa van Rich Energy en heb de steun van de belangrijkste aandeelhouders”, aldus de CEO van Rich Energy.

Poging tot afzetting Storey
Vandaag stuurde Rich Energy een nieuwe Tweet de wereld in, met een brief van een advocaat van Haas F1. Daarin valt te lezen dat Rich Energy er alles aan doet om Storey buitenspel te zetten, maar er worden ook vraagtekens gezet bij de kansen op slagen daarvan. ”Het management van Haas wil mee werken als er onomstotelijk bewijs is dat William Storey afgezet is en dat er een nieuwe CEO is aangesteld”, aldus de advocaat van Haas. ”We vragen ons wel af hoe jullie hem de macht willen ontnemen.”

De teambaas van Haas, Günther Steiner, maakte bekend dat de auto’s dit weekend gewoon voorzien zijn van de Rich Energy logo’s. Ook gaf hij toe dat de Tweet omtrent het stopzetten van het contract ‘als een verrassing’ kwam.

Lees ook: Steiner: ‘Rich Energy is momenteel nog steeds onze titelsponsor’