Het klinkt als een 1-aprilgrap, maar dat is het niet: zelfs volgens Ferrari moeten de kosten in de Formule 1 omlaag. Teambaas Maurizio Arrivabene wil er in ieder geval graag over onderhandelen.

Dat vertelt de Italiaan althans in gesprek met Autosport. “We moeten onze best doen om de Formule 1 wat goedkoper te maken”, verklaart hij, waarbij hij verder in het midden laat wat hij met ‘wat goedkoper’ precies voor ogen heeft.

Wat de Ferrari-teambaas in ieder geval wel kwijt wil, is dat de Formule 1 ‘ermee bezig is’. “En iedereen staat er ook achter dat de kosten moeten worden teruggebracht”, benadrukt Arrivabene.

Dat ook grote teams zich achter het principe van kostenbesparing scharen is niet nieuw. De manier om de kosten te reduceren, is tot op heden echter telkens het grootste struikelblok gebleken. Een idee waarmee nu al een tijdje wordt geschermd, is om een standaardchassis te introduceren. Arrivabene bevestigt dat dit een gespreksonderwerp is geweest, maar ziet er zelf niks in: “Dat gaat te ver. Dan doe je de geest van de Formule 1 geweld aan.”

“Dit is immers de koningsklasse van de autosport, niet een kampioenschap waarin met allemaal dezelfde bolides wordt geracet”, zo prikt Arrivabene dat proefballonetje lek, al vindt hij het niet verkeerd dat het idee geopperd is: “Soms is het goed als er extreme voorstellen op tafel komen, voordat er een gezamenlijk akkoord wordt bereikt.”

“Iets waar we wat mij betreft bijvoorbeeld zeker over kunnen spreken, maar wat minder ver gaat dan standaardauto’s, is de introductie van standaardonderdelen. Dat lijkt me een interessant idee en goede manier om aardig wat geld uit te sparen.”