Formule 1-wedstrijdleider Michael Masi heeft bevestigd dat het onderzoek naar het dodelijke ongeval van Anthoine Hubert is begonnen. De FIA werkt samen met de lokale autoriteiten om een grondige analyse te doorlopen, en weet daarom dan ook niet hoe lang het onderzoek zal gaan duren.

Op zaterdagmiddag overleed de 22-jarige Anthoine Hubert na een zware crash bovenaan de Raidillon tijdens de Formule 2-race. De Fransman kwam door nog onduidelijke redenen in de bandenstapels terecht, waarna hij terug op het asfalt schoot. Hij werd vervolgens op volle snelheid geraakt door Juan Manuel Correa. Om 18:35 uur lokale tijd overleed Hubert aan zijn verwondingen. De FIA startte diezelfde dag nog het onderzoek naar het ongeval.

Lees ook: F2-coureur Anthoine Hubert overleden na ernstig ongeluk op Spa

”Het onderzoek is gisteren al begonnen en zal vanaf dit moment verdergaan”, zegt Masi na afloop van de Formule 1-race. ”De FIA is samen met de technische afdeling, de veiligheidsafdeling en allerlei andere afdelingen meteen aan het onderzoek begonnen. Samen met de Royal Automobile Club of Belgium en alle autoriteiten zullen we verder samenwerken.”

De broer van Anthoine Hubert werd na de herdenking getroost. Foto: Motorsport Images

‘Moeten een compleet beeld hebben’
De wedstrijdleider kan nog niet zeggen hoe lang het onderzoek zal duren. ”We zullen gedurende het onderzoek een grondige analyse doorlopen, zoals de FIA altijd doet bij serieuze ongevallen. Of het nou op een circuit of bij een rallyevenement gebeurt, we proberen alle aspecten te bekijken”, aldus Masi.

Lees ook: Leclerc na eerste F1-overwinning: ‘Moeilijk om te genieten tijdens zo’n weekend’

De uitloopstrook op de Raidillon is door dit ongeval ter sprake gekomen. Hubert schoot de bandenstapels in, waarna hij terug de baan op kwam. Masi wil er nog niets over kwijt. ”Ik heb er nog niet eens naar gekeken. Het onderzoek is gisteren pas van start gegaan en er zijn veel verschillende aspecten. Ik kan nog geen details geven totdat we hier grondig naar gekeken hebben en een compleet beeld hebben”, aldus de wedstrijdleider.

Charles Leclerc troost de moeder van Hubert. De Monegask won de Grand Prix van België, en droeg zijn eerste Formule 1-overwinning op aan de overleden Fransman. Foto: Motorsport Images

Correa nog minimaal 24 uur op intensive care
Het vervangen van asfalt uitloopstroken door grindbakken is een mogelijke suggestie, maar volgens Masi is dat niet altijd nodig. ”Ik denk niet dat het een zorg is voor de toekomst, nee. Het hangt af van het circuit en de omstandigheden. Bovenop de Raidillon is niet eens een uitloopstrook, want het is de uitgang van de andere pitstraat. Ik denk dus niet dat je het zomaar kan generaliseren”, aldus Masi.

Correa ligt momenteel nog steeds op de intensive care. De 20-jarige coureur uit Ecuador bleek zijn beide benen gebroken te hebben bij het ongeluk en is daarvoor al succesvol geopereerd, maar hij zal nog wel de komende 24 uur op de intensive care moeten blijven. ”Na een operatie van vier uur begint Correa aan zijn herstelproces”, staat in een update op het Instagram-account van de coureur. ”Als zijn situatie stabieler is, wordt hij vervoerd naar Amerika om daar verder te herstellen de komende maanden.”