Ex-wedstrijdleider Michael Masi heeft definitief afscheid genomen van de FIA, zo maakt het bestuursorgaan bekend. De Australiër was sinds 2019 wedstrijdleider van de Formule 1, maar moest dit jaar plaatsmaken voor andere wedstrijdleiders na de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi.

Masi kwam onder vuur te liggen door zijn handelen in de titelbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi van vorig jaar. De toenmalig wedstrijdleider volgde namelijk de regels omtrent de safetycar niet volgens het boekje op. In eerste instantie mochten coureurs op een ronde achterstand de safetycar niet inhalen, maar even later mocht dat wel.

Daarbij werden echter enkel de auto’s tussen titelrivalen Lewis Hamilton en Max Verstappen erlangs gelaten, zodat de race met nog één ronde hervat kon worden. Ook dat was niet geheel volgens de regels, omdat de safetycar pas een ronde na het ontdoen van een ronde achterstand door de coureurs naar binnen mag komen. Mercedes diende toen protesten in, maar ving bot.

Lees ook: Wolff: ‘Masi was een risico voor de sport en respectloos naar coureurs’

Masi kwam zo onder het vergrootglas te liggen en de FIA besloot met een gedetailleerde analyse van de slotfase te komen. Daarin werd geconcludeerd dat het hier om een ‘menselijke fout’ ging. De FIA benadrukte daarbij dat ze zich ervan bewust waren dat er een groter risico op menselijke fouten bij komt kijken als er handmatig moet worden ingegrepen.

Geen functie elders voor Masi

De FIA oordeelde bovendien dat Masi ’te goeder trouw en naar beste weten handelde gezien de moeilijke omstandigheden’. Het bestuursorgaan noemde daarbij in het rapport de druk die op hem gelegd werd door teambazen Christian Horner en Toto Wolff. De FIA gaf daarnaast aan dat de rol van de race director ‘van nature veeleisend is’ en dat er ‘veel druk bij komt kijken’.

Lees ook: FIA spreekt van ‘menselijke fout’ Masi in onderzoeksverslag GP Abu Dhabi

De FIA besloot op basis van het onderzoeksverslag voor een andere structuur te gaan en Masi was niet langer meer wedstrijdleider. De FIA zou vervolgens kijken naar een mogelijkheid om de Australiër een andere taak binnen de FIA te geven. Sindsdien bleef het stil over de toekomst van Masi, maar vandaag heeft de FIA bekendgemaakt dat Masi definitief afscheid neemt van de FIA. “De FIA bevestigt dat Michael Masi heeft besloten de FIA te verlaten en naar Australië te verhuizen om dichter bij zijn familie te zijn en nieuwe uitdagingen aan te gaan”, laat de FIA in een verklaring weten.

“Hij was drie jaar lang de wedstrijdleider van de Formule 1 en veiligheidsafgevaardigde na het plotselinge overlijden van Charlie Whiting in 2019, en heeft de vele taken die hem werden toevertrouwd op een professionele en toegewijde manier uitgevoerd. De FIA dankt hem voor zijn inzet en wenst hem het allerbeste voor de toekomst”, aldus het bestuursorgaan.

Wolff zeer kritisch over Masi

Eerder dit jaar liet Mercedes-teambaas Toto Wolff zich zeer kritisch uit over Masi. Hij maakte duidelijk dat hij geen interesse had in een gesprek met Masi, met wie hij gedurende het seizoen 2021 veel radioverkeer had. “Je hoort van coureurs hoe de drivers’ briefing verloopt en sommige jongens zeiden dat het bijna respectloos was hoe hij sommigen behandelde”, zei Wolff.

“Hij was een risico voor de sport omdat iedereen maar over Abu Dhabi en de wedstrijdleider bleef praten, terwijl mensen het niet over de wedstrijdleider zouden moeten hebben. Hij moet iemand zijn die zijn werk doet en ervoor zorgt dat de race op zondag volgens de regels verloopt”, aldus de Oostenrijker.