De FIA gaat vier teams onderzoeken voor een mogelijk misbruik van de budgetcap-regels. Dat meldt het doorgaans goed ingelichte Gazzetta dello Sport. Volgens de Italiaanse krant gaat het om Red Bull, Aston Martin, Ferrari en Mercedes.

De vier teams zouden gebruik hebben gemaakt van een maas in de wet. Doordat deze teams ook andere afdelingen hebben buiten de Formule 1, kan er uit de kennis en ervaring van die afdelingen geput worden voor innovatie binnen de Formule 1. Zo is James Allison, de terugkerende technische directeur van Mercedes, de afgelopen jaren actief geweest in het zeilproject van Ineos. Red Bull-ontwerper Adrian Newey heeft gewerkt aan de Valkyrie hypercar van Aston Martin. Ferrari wist recentelijk de 24 uur van Le Mans te winnen door de nauwe samenwerking tussen die afdeling en de andere afdelingen van het merk.

Lees ook: Formule 1 overweegt Neymar-regel na incident in Spanje

Al dit soort activiteiten helpen indirect aan de kennis en ontwikkeling binnen een Formule 1-team, zonder dat het onder de costcap-regels valt. De FIA wil deze maas nu gaan dichten met Technical Directive 45. In deze nieuwe regel staat dat de teams best nog door mogen gaan met dit soort andere afdelingen, maar dat alles wat van daaruit doorstroomt naar de Formule 1 vanaf nu ook onder de budgetcap zal vallen. 

Alle teams hebben recentelijk een nieuwe serie financiële documentatie aan moeten leveren. Ter controle van deze documenten is de FIA ook alle fabrieken langs gegaan om alles extra te controleren. Of dit onderzoek en het extra onderzoek naar de vier topteams tot straffen zal leiden, is nog niet bekend.

De nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine ligt nu in de winkel! Met zoals altijd boeiende verhalen, interessante reportages, achtergronden en interviews, duiding over techniek en onderscheidende fotografie! In dit nummer onder meer:

Max Verstappen, aanjager van Red Bulls recordregen
Lance Stroll: delicate investering van een kwart miljard dollar
Exclusief! Raymond Vermeulen, de architect van Max’ imperium
Het andere leven van hotelier & kunstverzamelaar Helmut Marko
Coureur of operazanger? Het dilemma van Giuseppe Campari
Columns Rob Kamphues & Amber Brantsen
Het allermooiste beeld van Peter van Egmond
En verder natuurlijk alles over de Grand Prix van Canada!

Haal het blad in de winkel of bestel hieronder en krijg ‘m thuisgestuurd (gratis verzending in Nederland!)