De punten die Sauber eind 2016 in Brazilië scoorde en waarmee het Manor passeerde in het WK, doen Manor volgens eigenaar Stephen Fitzpatrick de das om.

Dat laat Fitzpatrick weten op de site van het team dat op omvallen staat. “Toen ik Manor begin 2015 overnam, was het doel duidelijk: het was noodzakelijk in 2016 minstens tiende in het WK te worden”, verklaart de eigenaar van het als elfde geklasseerde team, doelend op het achterliggende prijzengeld.

“Een groot deel van het jaar lagen we op koers om tiende te worden, maar de dramatische race in Brazilië bracht een einde aan al onze hoop om daadwerkelijk als tiende te eindigen”, doelt hij op de race waarin Saubers Felipe Nasr twee punten pakte, terwijl Manor heel 2016 maar één punt scoorde.

“Dat resultaat heeft de deelname van het team aan het komende seizoen ernstig in gevaar gebracht”, erkent Fitzpatrick. Gesprekken met investeerders om het team te redden zijn vooralsnog namelijk op niets uitgelopen. Er wordt nog wel gezocht naar kopers, maar de tijd begint ernstig te dringen.

Voor Manors operationele tak – Just Racing Services – is zelfs al faillissement aangevraagd. Het separate Manor Grand Prix Racing, dat de licentiehouder voor de Formule 1-inschrijving is, wordt wel draaiende gehouden. Dit zodat het recht op deelname behouden blijft indien toch een koper gevonden wordt.

Met de puntenfinish van Nasr in Brazilië, deelde Sauber zoals gezegd ook een financiële tik uit aan Manor. Door het verliezen van de tiende plek aan Sauber, krijgt Manor in 2017 geen prijzengeld. Daarnaast zijn de ‘historische uitbetalingen’ voor prestaties over meerdere jaren in gevaar gekomen.