Bernie Ecclestone heeft aanvragen gekregen van zowel Force India als Manor Racing Team om een voorschot op het prijzengeld van 2016 te ontvangen. De redenen zijn verschillend, maar de vooruitbetalingen komen vooral goed van pas bij het bouwen van de 2017-auto’s in de winterperiode.

Ieder jaar krijgen alle teams uitbetalingen op basis van hun historische status en de plaats waarop ze het vorige seizoen zijn geëindigd in het constructeurskampioenschap. Deze uitbetalingen vinden plaats van februari tot november. Gedurende de winterperiode komt er dus geen prijzengeld binnen, waardoor sommige teams het moeilijk kunnen hebben tijdens het ontwikkelen van de auto voor het volgende seizoen.

Ook vorig jaar vroegen beide teams om een voorschot op het prijzengeld van 2015. Destijds diende ook Sauber eenzelfde aanvraag in. De aanvragen van alle drie de teams werden destijds geaccepteerd. Dat kan overigens alleen gebeuren als alle andere teams akkoord gaan met het voorstel.

Autosport bericht dat de aanvraag van Force India niets te maken heeft met een tekort aan budget. Het zou eerder van belang zijn om de cashflow te verlichten, zodat het team gunstige cijfers kan blijven publiceren. Door hun sterke prestaties in het tweede deel van het seizoen lijkt het er ook sterk op dat ze als vierde gaan eindigen in het constructeurskampioenschap, wat ze een kleine drie miljoen euro extra zal opleveren ten opzichte van P5.

Doordat Felipe Nasr voor Sauber twee punten scoorde in Brazilië, lijkt het onvermijdelijk dat Manor Racing Team alsnog als laatste eindigt in het constructeurskampioenschap. Met die ene plek is ruim 15 miljoen euro extra prijzengeld gemoeid, wat als een harde klap zal aankomen bij het team uit Banbury.

In een statement laat Manor weten dat ze inderdaad een aanvraag hebben ingediend. “Net als andere teams, hebben wij inderdaad een aanvraag ingediend om een deel van het prijzengeld dat ons team toekomt in 2017 vooruitbetaald te krijgen.”

“Zoals men op de hoogte is, is het vaker gebeurd dat teams deze aanvraag indienen, en is het ook vaker geaccepteerd. Deze vooruitbetalingen kunnen teams helpen tijdens de periode waarin de auto wordt gebouwd. Wij waren tevens een van de meerdere teams die een vooruitbetaling in 2016 ontvingen.”