*

‘Force India en Sauber klagen bij EU over F1’

Daan de Geus

Daan de Geus

29 september 2015 12:00

‘Force India en Sauber klagen bij EU over F1’
Sutton Images

Force India en Sauber hebben een klacht neergelegd bij de Europese Commissie. De twee teams hebben zich beklaagd over de oneerlijke uitbetalingen uit de sport en het gebrek aan zeggenschap dat ze hebben.

Vertegenwoordigers van Force India en Sauber hebben zich vaker kritisch uitgelaten over de oneerlijke verdeling van uitbetalingen vanuit de sport, die volgens de middenmotors juist de grote teams erg bevoordelen. Ook hebben ze hun onvrede over de manier waarop de Formule 1 wordt bestuurd al vaker uitgesproken, waarbij ze hebben laten weten met name ongelukkig te zijn over de rol van de F1 Strategy Group.

De Strategy Group is het orgaan dat de toekomst van de Formule 1 uitstippelt en bestaat uit achttien ‘zetels’. Zes afgevaardigden zijn afkomstig van de internationale autosportfederatie FIA en zes van de commerciële uitbater FOM, terwijl Ferrari, Mercedes, Red Bull, Williams, McLaren en – uitgerekend – Force India ook elk één gedeputeerde hebben die zitting neemt in de Strategy Group.

Ferrari, Mercedes, Red Bull, Williams en McLaren hebben een vaste zetel in de Strategy Group, terwijl het zesde team op basis van haar prestaties in het vorige seizoen zitting mag nemen. Ferrari, Mercedes, Red Bull, Williams en McLaren ontvangen daarbij ook allemaal nog eens zogenaamde ‘historische uitbetalingen’ uit de sport, extra geld dat alleen zij krijgen op basis van hun prestaties in het verleden en waarde voor de sport.

Volgens Force India en Sauber zijn zowel de uitbetalingen alsmede de Strategy Group in strijd met Europese wetgeving voor mededinging. De Formule 1 staat overigens al langer op de radar bij de Europese Commissie: eerder dit jaar plaatste het Europese Parlementslid Anneliese Dodds vraagtekens bij de manier waarop de sport geregeerd wordt, maar maakte ook duidelijk dat het aan de teams was een klacht in te dienen. Dat laatste is nu dus gebeurd.

“Wij vinden de manier waarop de financiën worden verdeeld en de regels worden gemaakt niet eerlijk en onwettig”, laat een woordvoerder van Force India weten. Mocht de Europese Unie Force India en Sauber gelijk geven, dan kan dat grote impact hebben op hoe de Formule 1 wordt gerund.