Op het circuit van Fuji liepen we Carlo van Dam tegen het lijf. De kersverse Japanse Formule 3-kampioen was te gast bij Toyota. J. Trulli stond er op de VIP-pas die erom zijn nek hing. Bij navraag bleek dat niet zijn enige bekende te zijn in de paddock.In Nederland is Carlo van Dam relatief onbekend ondanks zijn goede prestaties – hij is nu twee jaar op rij Formule 3-kampioen geworden. Maar Van Dam heeft geen grote bek en evenmin een rijke schoonvader zoals sommige anderen, en moet dus vooral hard knokken om hogerop te komen. Dat hij bij het grote publiek niet zo bekend is, betekent echter niet dat hij een ‘nobody’ is. In de Formule 1 heeft hij namelijk opmerkelijk veel kennissen.

Tweeëntwintig is hij nog maar, maar hij mag Jarno Trulli een vriend noemen. Hij was dertien toen de Italiaan voor het eerst aan de telefoon hing met de vraag of Carlo met zijn Trulli-karts wilde rijden. Sindsdien is er een hechte band ontstaan. Carlo kent Jean Todt van een feestje en Mario Theissen heeft hij gisteren voor het eerst de hand geschud.

Met Heikkki Kovalainen en Robert Kubica maakte hij deel uit van het Renault Driver Development Programme. Kubica werd na één seizoen al de laan uitgestuurd – daar zagen ze geen talent in – Van Dam werd na twee jaar bedankt voor zijn diensten. Tegen Lewis Hamilton en Nico Rosberg heeft hij ooit twee races gekart, maar omdat zij ouder zijn zaten ze een klasse hoger. Ook Vettel kent hij nog uit zijn karttijd, maar door het leeftijdsverschil reedt hij weer een klasse lager.

Meest opmerkelijke kennis is echter Kimi Raikkonen. De Fin kartte bij Peter de Bruijn in Vlaardingen, hetzelfde team waar Carlo voor reed. Van Dam woont vijf minuten van de workshop van De Bruijn en was daar in het verleden dus altijd te vinden. Evenals Raikkonen die een jaar bij De Bruijn inwoonde. Het contact tussen de twee was goed. Zo goed zelfs dat Raikkonen regelmatig bij Van Dams ouderlijks huis over de vloer kwam om een biertje te drinken. Het was Kimi echter niet om Carlo of het bier te doen, hij was vooral geïnteresseerd in zuster Claudia. De twee gingen een paar keer uit, maar Claudia zag het uiteindelijk niet zitten in Kimi. De reden? Ze vond hem maar een slome.