Dat AlphaTauri dit seizoen tegenvallend presteert heeft volgens Pierre Gasly twee redenen. Een daarvan heeft te maken met de prestaties van de AT03 zelf: “We zijn minder competitief in de kwalificatie.”

Na dertien van de 22 races is het seizoen voor AlphaTauri tegenvallend te noemen. Met slechts 27 punten staat het team onder leiding van Franz Tost slechts achtste bij de constructeurs. Ter vergelijking: in 2021 stond AlphaTauri na dertien races op 84 punten.

De AT03 presteerde aan het begin van het seizoen niet zoals het team had gehoopt, waarop zij een groot updatepakket meenamen naar Frankrijk. Na de eerste meters kon de verbeterde AT03 op veel enthousiasme van Gasly rekenen, maar dat hij toen opnieuw in Q1 strandde leverde alleen maar vraagtekens op. Ook in Hongarije kwam AlphaTauri niet tot scoren.

Lees ook: Red Bull ontkent ontsnappingsclausule Gasly: ‘Heeft geen zin om hem te laten gaan’

“Er zijn twee redenen”, legt Gasly de tegenvallende resultaten uit aan de Italiaanse tak van Motorsport.com. “De eerste is dat we minder competitief zijn in de kwalificatie, waar we vorig jaar juist heel goed presteerden. Ik kwam toen constant in Q3 terecht. In Q1 had ik slechts één set banden nodig om door te gaan.” Dat is dit seizoen dus heel anders. “We zijn niet competitief genoeg in de kwalificatie en dat zorgt ervoor dat we steeds inhaalraces moeten rijden.”

“De tweede,” vervolgt Gasly, “heeft te maken met de stap vooruit die onze directe concurrenten hebben gemaakt, zoals Alfa Romeo, Alpine en zelfs Haas. Vorig jaar deden we nog mee om de topposities in het middenveld”, aldus de AlphaTauri-coureur.