Ferrari’s beslissing om Maurizio Arrivabene als teambaas te vervangen door Mattia Binotto is volgens Ferrari-president John Elkann ‘geen ommekeer’ in de Scuderia’s denken. Daarnaast ontkent Elkann dat er sprake was van frictie in het team.

De sinds medio 2018 in functie zijnde Ferrari-president doet dat middels een open brief in de Gazzetta dello Sport. Hij schrijft daarin dat hij zich stoort aan de vele geruchten omtrent Ferrari’s Formule 1-team die volgens hem niet kloppen en wil ‘duidelijkheid scheppen’ voor de fans en ze met zijn brief de waarheid vertellen.

Elkann (rechts) op de grid met toenmalig Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne (midden).

De waarheid is, zo schrijft Elkann, dat de beslissing om Arrivabene als teambaas te vervangen ‘geen gevolg is van onenigheid binnen het team’. “In tegendeel, het is een beslissing die door het team in overeenstemming met Maurizio is gemaakt.”

Lees ook: Officieel: Binotto vervangt Arrivabene als Ferrari-teambaas

Binotto’s promotie van technisch directeur naar teambaas is daarbij een voortzetting van het werk dat de laatste jaren is gedaan en de koers die is ingezet. “We borduren daar op voort. Het is dus niet zo dat we hiermee breken met het recente verleden”, stelt Elkann. “Binotto’s aanstelling is zodoende ook geen ‘ommekeer’ wat betreft het management van het team.”

Relatieve nieuwkomers
Elkann spreekt verder zijn steun uit voor Ferrari’s nieuwe CEO Louis Camilleri en veegt de suggestie dat Ferrari ’terugkeert naar het verleden’ van de hand. Dat laatste is een reactie op geruchten in bepaalde media dat de Scuderia haar voormalige teambaas Stefano Domenicali – thans werkzaam voor Lamborghini – zou terughalen. Dat is volgens Elkann dus totaal niet aan de orde.

Camilleri (rechts) met voormalig Ferrari-teambaas Arrivabene. Beide heren werkten voorheen voor Philip Morris.

Camilleri is een voormalig topman van Ferrari-partner Philip Morris en trad in juli 2018 aan als CEO van Ferrari. Dat is ook wanneer Elkann – een erfgenaam van de Agnelli-familie die Fiat heeft opgericht – er als president aan de slag ging. Elkann had daarvoor al jarenlang allerhande functies binnen Fiat en gerelateerde merken vervuld. Samen met Camilleri heeft Elkann zo de taken van de in juli overleden Sergio Marchionne overgenomen.

Lees ook: Marchionne om gezondheidsredenen weg als Ferrari-topman