Op de Kansas Speedway ovaal hebben Nederlanders Robert Doornbos en Junior Strous geen grote successen geboekt. Doornbos startte als tweede, maar een straf verpestte zijn race: hij werd twaalfde.De Kansas Speedway is een ovaal van anderhalve mijl (bijna 2,5 km) en voor zowel Doornbos als Strous was het de eerste ovaalrace van het seizoen.

Doornbos startte het weekend veelbelovend door de tweede startplaats op te eisen. Bij de start van de race werd hij echter meteen gepasseerd door Scott Dixon. Een neutralisatie bood mogelijkheden voor de Rotterdammer, die besloot vroeg een pitstop te maken. Het bracht hem terug op de baan in leidende positie.

Het feestje duurde niet lang, want tijdens zijn stop had Doornbos een losliggende achterband van Graham Rahal geraakt en de wedstrijdleiding besloot hem daarvoor te bestraffen. Doornbos zakte terug in het achterveld en kwam uiteindelijk als twaalfde over de eindstreep.

“Ik ben vooral heel blij dat ik de finish heb gehaald. Het was fysiek niet zo’n zware race, maar mentaal was dat het wel. Ik heb veel geleerd, hopelijk komen bij de volgende race in Indianapolis de resultaten”, vatte Doornbos zijn race samen.

Ook Junior Strous racete voor het eerst op een ovaal in Kansas. De Nederlander startte van de zeventiende plaats en werd uiteindelijk elfde. “Wat een wilde race-ervaring”, vertelde Strous na afloop.

“Auto’s crashten voor en achter me en mijn helm werd geraakt door rondvliegende onderdelen. Gelukkig kon ik de chaos ontwijken, maar ik spinde door een hevige windvlaag. Helaas ben ik nu de leiding in het kampioenschap kwijtgeraakt, maar hopelijk kan ik deze in Indianapolis terugpakken”, aldus Strous.

De eerstvolgende race is de beroemde en prestigieuze Indy 500. Deze wordt op 24 mei in Indianapolis gehouden.

LP