Toro Rosso heeft een enerverende eerste race achter de rug. Het team vertrekt uiteindelijk met twee punten richting Maleisië.

 

De twee punten kwamen op naam van Daniel Ricciardo, die zijn auto als negende over de streep wist te brengen. Helemaal vanzelf ging dat niet. Al bij de start ging het mis. “Ik heb geen idee wat er precies gebeurde en wie zijn fout het was. Ik had een goede start, waarbij ik voor de eerste bocht de buitenkant opzocht. Daar was het wel heel druk. Ik kwam hard in aanraking met een Williams en moest naar binnen voor een nieuwe neus. De rest van de race heb ik moeten rijden met lichte schade”, aldus Ricciardo.

 

Dat de coureur in zijn thuisrace uiteindelijk als negende wist te finishen, kon hij een ronde voor het einde niet vermoeden: “Wederom heb ik geen idee wat er precies gebeurde die laatste ronde. Ik zag alleen maar blauwe vlaggen en auto’s voor mijn neus. Doordat ik achteraan in het groepje reed, had ik vrij zicht en kon ik profiteren van de situatie. Jean-Eric Vergne verdedigde zijn lijn in bocht dertien, wat mij de kans gaf aan de binnenkant terug te komen.  Ik ben erg tevreden met de negende plek, maar zonder al die problemen had er nog meer in gezeten. De auto was namelijk erg goed.”

 

Jean Eric-Vergne kende dus een minder gelukkige slotfase. Een elfde plaats was zijn deel. “Ik wilde misschien net iets te veel, daardoor maakte ik kleine foutjes. Dat is jammer, want de auto is het hele weekend snel gebleken. Mijn start was ook erg goed. Helaas werd ik geraakt door Webber, waardoor ik door het gras moest. Dat kostte me ook veel tijd. Maar goed, er zijn nog negentien races te gaan en hier kan ik alleen maar van leren”, relativeert Vergne.

 

Teambaas Franz Tost is tevreden over wat zijn coureurs hebben laten zien: “Als je onze posities van de kwalificatie en de race met elkaar vergelijkt, lijkt deze uitslag misschien voor de hand te liggen, maar na deze race is niks vanzelfsprekend. Daniel en Jean-Eric hebben zich ondanks problemen bij de start goed staande gehouden. De safety-car kwam voor ons op het goede moment. Vergne gaf in de slotfase nog een puntenklassering uit handen, wat jammer is. Maar beide coureurs hebben veel ervaring opgedaan en ik denk dat we in Maleisië opnieuw sterk voor de dag kunnen komen.”