35 jaar geleden deed Gilles Villeneuve in Zandvoort op drie wielen iets wat veel coureurs nog niet op vier wielen kunnen: zijn zwaar gehavende bolide zonder verder brokken te maken naar de pits sturen. Een moment dat nu is vereeuwigd met een bijzonder schaalmodel.

Villeneuve is natuurlijk vooral de man van de spectaculaire rijstijl, fabelachtige wagenbeheersing, ongelofelijke inhaalacties en het zestal indrukwekkende zeges, maar zijn verrichtingen tijdens de Grand Prix van Nederland van 1979 mogen er ook zeker zijn.

De befaamde Canadees kwam stil te staan in het zompige gras, met een er aflopende linker achterband, maar vervolgde zijn weg op twee á drie wielen in zijn gehavende Ferrari 312 T4. Zoals het Villeneuve betaamde deed hij dat niet op zijn elfendertigst, maar op tempo. Met gezwinde spoed joeg hij – al rubberstukken achterlatend in de duinen – door de Hunserug, het Scheivlak en – toen nog – de Panorama-bocht en Bos Uit.

Zijn collega’s attenderende – of mogelijk naar het publiek zwaaiend – koerste Villeneuve uiteindelijk met het gehele linker achterwiel achter zich aan bungelend terug naar de pits, waarbij hij onbedoeld nog een aantal spectaculaire wheelies maakte.

Het leverde historische beelden op, die veel Nederlandse racefans zich nog altijd zullen herinneren. Bij Brumm Models zijn ze het schouwspel blijkbaar ook nog niet vergeten, getuige het schitterende 1:43-model dat ze er van hebben uitgebracht om een stukje (vaderlandse, zo stellen we licht chauvinistisch) autosporthistorie te vereeuwigen. Het model is verkrijgbaar in de Formule 1-shop en kost € 69,95.