Renault-ceo Carlos Ghosn zal zich niet bemoeien met de rijderskeuze van het Renault Formule 1-team. Dit omdat hij alle verantwoordelijkheid bij de teamleiding wil leggen.

Ghosn liet zich na de presentatie van het nieuwe Renault-fabrieksteam ontvallen dat hij Fernando Alonso – die in 2005 en 2006 wereldkampioen werd met Renault – ‘uiteraard graag weer bij het team zou hebben’ omdat de huidige McLaren-coureur in zijn ogen één van de beste coureurs op de grid is.

Dit riep gelijk speculatie op dat Ghosn wel eens actief een woordje mee zou kunnen spreken bij het runnen van het team en kiezen van de coureurs, maar de Renault-topman weerspreekt dit ten overstaan van Motorsport.com. “Ik kies de coureurs niet, want ik wil dat de teamleiding verantwoordelijk is voor de resultaten die worden geboekt. Ik kan ze daar echter niet verantwoordelijk voor houden en op aanspreken als ik ze hun werk niet ongehinderd laat doen, dus ik laat de teamchef de coureurs kiezen en technische beslissingen maken.”

Launch Renault F1, Paris, France, Wednesday 3 February 2016 - L to R): Kevin Magnussen (DEN) Renault Sport Formula One Team with Jolyon Palmer (GBR) Renault Sport Formula One Team.

Magnussen en Palmer zijn in 2016 de coureurs van Renault. Beeld: Renault Sport.

Voor Ghosn is het ‘een belangrijke voorwaarde’ dat de teamleiding deze verantwoordelijkheid draagt en voelt. “Ik wil daarom ook niet dat de teambaas er zich als de resultaten tegenvallen op kan beroepen dat dit komt omdat ik bijvoorbeeld de coureurs heb gekozen. Alle keuzes moeten door de teamleider zelf worden gemaakt”, herhaalt hij.

Renault treedt in 2016 met Jolyon Palmer en Kevin Magnussen aan. Het team erft Palmer in zekere zin van voorganger Lotus, aangezien hij voor de overname door Renault een geldig contract met dat team had getekend. Magnussen is wel een keuze van Renault. Hij is aangesteld als vervanger van Pastor Maldonado, die aan de kant werd gezet nadat Renault en zijn geldschieter PDVSA er niet uit kwamen.