Lewis Hamilton begint morgen de eerste sprintkwalificatie in de historie van de Formule 1 vanaf de eerste startplaats. In onwerkelijke kwalificatie op een volgepakt en uitzinnig Silverstone bij het vrijdagavondlicht was de wereldkampioen het sterkst: het verschil was met 75 duizendsten titelrivaal Max Verstappen minimaal.

Verstappen rolde in Q1 meteen met de spierballen, hij was met een slordig rondje vier tienden sneller dan Lewis Hamilton. De Brit koos voor een tweede run en perste er uiteindelijk een tijd uit die slechts 35 duizendsten langzamer was. Onderaan waren Yuki Tsunoda, Kimi Raikkönen, Nicholas Latifi, Mick Schumacher en hekkensluiter Nikita Mazepin klaar na Q1.

Lees ook: VT1: Verstappen bezorgt Britse fans kopzorgen met dominante vertoning op Silverstone

BSR Agency

Het gevecht Verstappen vs. Hamilton ging in Q2 op dezelfde voet verder, deze ronde was uiteindelijk voor Hamilton: drie tienden in het voordeel van de wereldkampioen. Daarachter bracht George Russell het thuispubliek in vervoering met een knappe zevende tijd, hij eindigde uiteindelijk als achtste. En zoals al veel vaker dit seizoen waren de druiven erg zuur voor degene op P11, dit keer was het Fernando Alonso die met minimaal verschil werd uitgeschakeld. Hij werd met 25 duizendsten afgetroefd door Lando Norris.

In Q3 werd dé hamvraag van het weekend beantwoord: is Mercedes door zijn updates dichter in de buurt van Red Bull gekomen? De eerste slag in de shootout was in ieder geval voor Hamilton, hij pakte meteen twee tienden. Verstappen had in het laatste gedeelte van zijn snelle ronden te kampen met oververhitte banden. Hij herpakte zich in zijn tweede run maar bleef uiteindelijk op 75 duizendsten van Hamilton steken. Valtteri Bottas volgde op een tiende van Verstappen.

Daarachter snoepte Charles Leclerc in de slotseconden van de kwalificatie de P4 met 14 duizendsten af van Sergio Pèrez. Lando Norris en Daniel Ricciardo volgen op P6 en 7 voor George Russell dus, Carlos Sainz en Sebastian Vettel.

Lees ook: Zo zien de 2022-auto’s eruit in teamkleuren