Drie jaar lang moest de Formule 1 het doen zonder de Grand Prix van Singapore, maar de terugkeer heeft voor een waar spektakelstuk gezorgd. Op het vochtige circuit overwon Sergio Pérez, al staat er door een vermeende overtreding in de safetycarfase nog wel een asterisk achter de zege. Het was een incidentrijke race, waarbij Lewis Hamilton en Max Verstappen ook het nodige meemaakten.

De start van de Grand Prix van Singapore werd met ruim een uur uitgesteld nadat tropische buien het Marina Bay Street Circuit teisterden. Met een toch al interessante startvolgorde én een vochtige baan – waarbij de intermediates massaal gemonteerd werden – waren alle ingrediënten voor een vermakelijke race aanwezig.

Onder deze verraderlijke omstandigheden had Sergio Pérez de beste start en nam direct de leiding over van Charles Leclerc. Max Verstappen had een dramatische start en viel vier posities terug in de hectische openingsronde, waar het bijna fout ging met Kevin Magnussen. De 100 procent kans op een safetycar bleef intact na een incident tussen Nicholas Latifi en Guanyu Zhou, waarbij de Canadees de Alfa Romeo niet in zijn spiegels zag en in de muur drukte.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Red Bull Content Pool

Voor Fernando Alonso, die zijn 350ste Grand Prix-start vierde, duurde het feest niet lang. De motor van de strijdlustige Spanjaard, die Verstappen lang achter zich hield, begaf de geest en dat veroorzaakte een virtuele safetycar. Dat moment greep George Russell aan om als eerste naar de slicks te gaan, maar dat bleek nog te vroeg. Pas in ronde 35 zette hij de snelste tijd neer, wat meteen het kantelpunt was voor de slicks, al bewees Yuki Tsunoda met een crash dat het nog altijd oppassen geblazen was.

Door de slechte omstandigheden en de hoeveelheid (virtuele) safetycars werden niet de volledige 61 ronden gereden. Sergio Pérez kwam na 59 ronden als winnaar over de streep, gevolgd door Charles Leclerc en Carlos Sainz. Wel wordt Pérez nog onderzocht voor een overtreding tijdens een safetycarfase, wat hem nog een tijdstraf kan opleveren. Lewis Hamilton leek op de vierde plaats af te koersen, maar na een fout moest hij die aan Lando Norris laten. Verstappen gooide zijn kans op een mogelijk podium weg na een stevige verremming, waardoor hij zevende werd.

Dit resultaat betekent dat Verstappen zijn kampioensfeest moet uitstellen tot in ieder geval Japan, waar de Formule 1 volgende week naar afreist. De Nederlander moet het thuisland van Honda met een verschil van 112 punten verlaten als hij zich daar voor de tweede maal tot kampioen wil kronen. Zijn voorsprong bedraagt nu 104 punten op Leclerc en 106 punten op Pérez.