Het lag al in de lijn der verwachting, maar nu is het ook officieel: de Grand Prix van Zuid-Korea, die zijn rentree zou maken in 2015, gaat niet door. Dat blijkt uit een herziene kalender die de FIA publiceerde.

Een maand geleden verraste de FIA vriend en vijand toen op het officiële raceschema voor 2015 ineens de Grand Prix van Zuid-Korea verscheen. De Aziatische race nam op de kalender het plekje op 3 mei in, tussen de wedstrijden in Bahrein en Spanje.

Het evenement stond echter nog wel onder voorbehoud, en al snel werd duidelijk waarom: Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone had een contract met de Zuid-Koreanen voor 2015, en vreesde juridisch gesteggel als hij de Grand Prix niet op z’n minst zou opnemen op de kalender. Dat er in werkelijkheid helemaal geen plannen waren om de race nieuw leven in te blazen, was dus te verwachten – en is met de door de FIA vrijgegeven geüpdatete kalender een zekerheid geworden.

Yeongam

De Formule 1 deed Zuid-Korea als gezegd eerder aan, namelijk van 2010 tot 2013. Toneel van de race was toen het Korean International Circuit in Yeongam. De Grand Prix was bepaald geen doorslaand succes, want het circuit lag middenin een slecht bereikbaar niemandsland op honderden kilometers van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Tegenvallende bezoekersaantallen zorgden er dan ook voor dat de race in 2014 niet werd verreden.

Het wegvallen van de Grand Prix van Zuid-Korea betekent dat er komend jaar geen 21, maar 20 races op het programma staan. Voor de rest is de seizoensplanning ongewijzigd gebleven: het kampioenschap wordt op 15 maar in Melbourne geopend, en kent zijn laatste wedstrijd op 29 november in Abu Dhabi. Tussen de Grands Prix van Bahrein en Spanje zit nu een gat van drie weken.

De volledige kalender:

15 maart: Australië
29 maart: Maleisië
12 april: China
19 april: Bahrein
10 mei: Spanje
24 mei: Monaco
7 juni: Canada
21 juni: Oostenrijk
5 juli: Engeland
19 juli: Duitsland 
26 juli: Hongarije
23 augustus: België
6 september: Italië
20 september: Singapore
27 september: Japan
11 oktober: Rusland
25 oktober: Amerika
1 november: Mexico
15 november: Brazilië
29 november: Abu Dhabi