Giedo van der Garde begint de hoofdrace van de GP2 morgen van poleposition.

In een rommelige sessie zette Van der Garde de snelste tijd neer. Helemaal vlekkeloos verliep de kwalificatie niet: kort voor het eind kwam de Nederlander ter hoogte van het zwembad in aanraking met Oliver Turvey.

“Dit is wel een lekkere om te hebben, zeg”, aldus Van der Garde. “Het voelt echt top. De auto presteerde super en in dat ene rondje moest het gebeuren. Het was namelijk een kwalificatie vol incidenten – ik verloor halverwege zelfs nog mijn voorvleugel, maar we hebben het hoofd koel gehouden. Het team repareerde de auto snel en ik kon eigenlijk direct weer verder. De snelheid was er vanaf de eerste ronde en hopelijk kunnen we het morgen afmaken.”

Als tweede eindigde Sam Bird, die in het kampioenschap de eerste plaats deelt met Van der Garde. Jules Bianchi klokte de derde tijd, maar moet vijf plaatsen inleveren als straf voor zijn aandeel in het ongeluk dat hem en Van der Garde uitschakelde tijdens de start van de sprintrace in Turkije.

Titelfavoriet Romain Grosjean had geen gelukkige kwalificatie. De Fransman was in de vrije training nog ruim een seconde sneller dan de rest, maar raakte in de kwalificatie verstrikt in een ongeluk met zijn teamgenoot Pal Varhaug.

Grosjean eindigde de kwalificatie als laatste, met een tijd buiten de 107 procent, maar mag morgen waarschijnlijk wel starten na zijn bewezen snelheid in de vrije training.