De Grand Prix van Mexico blijft de komende drie jaar op de Formule 1-kalender staan. Formule 1-eigenaar Liberty Media en het circuit Autódromo Hermanos Rodríguez hebben een contract ondertekend waarmee de toekomst van de Grand Prix tot en met 2022 zeker is.

Woensdag kondigde de burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, aan dat het circuit een nieuwe overeenkomst had gesloten met de Formule 1. Het circuit bevestigde daarop deze berichten – waarmee de kalender in 2020 zo goed als zeker op 22 races komt.

Lees ook: Teams akkoord met 22 races: ‘2020 begint mogelijk met dubbele double header’

De nieuwe deal voor Mexico is donderdag officieel wereldkundig gemaakt, met Formule 1-ceo Chase Carey die uiteraard in zijn nopjes is. “De Mexicaanse Grand Prix is sinds deze in 2015 op de kalender is teruggekeerd wereldwijd immens populair gebleken. Het bewijs hiervan is dat de Grand Prix vier jaar op rij de FIA-prijs voor het beste evenement heeft gewonnen. Gedurende die vier jaar hebben maar liefst 1.3 miljoen fans de race bezocht.”

“Ik verheug me er nu al op aanstaande 25 tot 27 oktober weer een massaal toegestroomd publiek te zien bij de editie van dit jaar”, vervolgt Carey, die verder de plaatselijke overheid en dan met name burgemeester Sheinbaum bedankt.

Op haar beurt geeft Sheinbaum aan dat de race onder de nieuwe deal voor het eerst ‘zonder publiek geld’ gefinancierd wordt, met privéfondsen. “Al zullen de tickets dezelfde prijs blijven”, spreekt ze woorden die in Mexico-Stad (en omstreken) ongetwijfeld met gejuich zullen worden ontvangen. Lange tijd was de toekomst van de race ook onzeker door het intrekken van staatssteun, maar met privégeld is de Grand Prix dus gered.

Recordaantal races
De Grand Prix van Mexico was een van de vijf races met een oorspronkelijk na 2019 aflopend contract, net als Engeland, Duitsland, Italië en Spanje. Onlangs werd Silverstone echter gered door het tekenen van een nieuwe vijfjarige deal. De Spaanse Grand Prix lijkt inmiddels ook op de kalender te blijven, door een nieuwe éénjarige overeenkomst, terwijl Monza naar alle waarschijnlijkheid spoedig een nieuw contract tekent. Daarmee lijkt het erop dat Hockenheim de enige afvaller is.

Lees ook: Contract Silverstone met vijf jaar verlengd

Door de komst van de Grands Prix van Nederland en Vietnam is de kans groot dat volgend jaar een recordaantal van 22 races op de kalender staat.

Dat Mexico een plaatsje op de kalender behoudt, is in zekere zin ook mooi nieuws voor Max Verstappen. Hij bewaart in elk geval mooie herinneringen aan het Autódromo Hermanos Rodríguez, waar hij in 2017 én 2018 de overwinning pakte. De Grand Prix van Mexico keerde in 2015 terug op de kalender, nadat het eerder van 1962 tot en met 1970 en van 1986 tot en met 1992 als gastheer van de Formule 1 was.

Foto: Motorsport Images