Romain Grosjean is voor 2015 onder de pannen bij Lotus, maar blijft het jammer vinden dat de echte topteams hem over het hoofd hebben gezien en wil dat graag veranderen.

Dat laat de Fransman – wiens wens niet afdoet aan zijn blijdschap met contractverlenging bij Lotus en zijn geloof in het team – althans blijken in interview met Autosport. “Ik denk dat mensen vergeten zijn waartoe ik in staat ben”, stelt hij zelfs openlijk.

Volgens Grosjean heeft het hem ’tot op heden niet meegezeten in de Formule 1′. “Dat komt omdat ik in 2009, mijn debuutjaar, maar heel kort heb meegedaan, waarna ik me in 2012 te graag wilde bewijzen en domme fouten maakte”, memoreert de coureur die in de jaren daar tussen ontbrak.

Seizoen 2013, en dan met name de tweede helft daarvan, was volgens Grosjean waarin hij liet zien wat hij in zijn mars had: “Nadat we wat problemen met de KERS-instellingen hadden opgelost, hadden we een hele sterke tweede seizoenshelft”, haalt hij aan.

“Ik wist in die tweede seizoenshelft mijn teamgenoot Kimi Räikkönen te verslaan, terwijl hij goed in zijn vel zat en de auto hem beviel en bij zijn rijstijl paste. Ik heb toen bewezen waartoe ik in staat ben”, vindt de coureur die in de laatste elf races van 2013 meer punten scoorde dan Räikkönen.

Grosjean, uiteindelijk zevende in het WK van 2013, kon daar in 2014 geen vervolg aan geven: de Lotus E22 van afgelopen seizoen was een rampzalige auto en het team uit Enstone wist er in totaal maar tien punten mee te verzamelen, waarvan acht dankzij Grosjean.

Al met al was 2014 dus een enorme teleurstelling voor de in Zwitserland geboren maar onder de Franse vlag rijdende Grosjean. “En dat terwijl ik op basis van de data uit de windtunnel had gedacht om zeges en misschien zelfs wel meer te kunnen vechten”, verzucht hij.

Nu zijn veel teams vergeten wat hij kan, zo vreest Grosjean zelf, waarbij hij tevens inziet dat andere coureurs juist wel de kans hebben gehad zich te profileren. “Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas zijn goede coureurs en hebben zich inmiddels ook aan het front gemeld”, constateert hij.

Om nu weer op de radar van de grote teams te komen te staan, heeft hij een sterk 2015 nodig, weet Grosjean. “Als ik het uiterste uit mezelf en mijn auto blijf halen en mijn teamgenoot weer versla, dan maak ik voor 2016 hopelijk kans op een auto waarmee ik races kan winnen”, houdt hij hoop.