Nieuwkomer Esteban Gutiérrez vindt rijden in een Formule 1-race nog mooier dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. De rookie van het team van Sauber mocht als reservecoureur al aan de Formule 1 ruiken. Vanaf dit jaar mag hij ook daadwerkelijk aan het echte werk beginnen.

Gutiérrez mocht in 2009 voor het eerst testen voor BMW Sauber. Na het vertrek van Sergio Pérez is hij eindelijk gepromoveerd tot racecoureur. “Rijden tijdens een heel weekend is echt super”, vertelt de Mexicaan blij. “Het eerste weekend was beter dan ik in mijn wildste dromen had verwacht. Met de natte baan was het echt een avontuur. Jammer dat ik er al in Q1 uitlag.”

“In de GP2 is het vaak heel hectisch”, vervolgt Gutiérrez. “Dan is het toch wel ironisch dat uitgerekend mijn eerste Formule 1-weekend hetzelfde verloopt als de GP2. Ik heb het hele weekend geprobeerd mijn emoties onder controle te houden. Ik moest mijn concentratie behouden voor goede resultaten en mezelf niet verliezen in alles wat in me opkwam.”

Na twee races heeft Gutiérrez al veel geleerd over het rijden in de koningsklasse. De Mexicaan beseft echter ook er nog veel meer moet gebeuren. “Je moet leren aanvoelen wanneer je banden optimaal zijn en wanneer ze kapot gaan. Ook moet je goed kijken wat de teamstrategie is en daar je rijgedrag op aanpassen. Toen ik eenmaal aan het racen was, was het zoals in elke klasse, alleen dan op een veel hoger niveau met extra elementen.”

Toch moet de Mexicaanse coureur nog wel even wennen aan alle aandacht die hij krijgt nu tot de beste 22 coureurs van de wereld behoort. “Ik heb al gezien dat de media er bovenop zitten. Het is belangrijk je woorden goed af te wegen. Alle aandacht is leuk, maar je moet goed oppassen dat je de juiste dingen zegt.”

Over de toekomst is Gutiérrez helder. “In Australië was ik de beste rookie op de dertiende plaats. Mijn doel was om de race uit te rijden dus nu kan ik toe werken naar mijn volgende doel: in de punten rijden.”

Esteban Gutiérrez reed twee jaar in de GP2. In 2012 behaalde hij een derde plaats in het kampioenschap bij Lotus GP. Hij won in dat jaar drie races.