Voor geen van de drie Toro Rosso-coureurs was het vandaag een volledige werkdag. Sebastien Buemi stond zoals gepland zijn auto ’s ochtends af aan Daniel Ricciardo, terwijl Jaime Alguersuari de middagsessie moest uitzitten door een motorprobleem.

“Tijdens de ochtendsessie ontstond een probleem en dat kregen we niet op tijd opgelost voor de middagsessie”, verklaart Alguersuari waarom hij ’s middags de pits niet uit kwam. “De ochtendtraining was interessant. We hebben de nieuwe mediumbanden en enkele nieuwe onderdelen uitgeprobeerd. Over het algemeen voelt de auto nu beter aan.”

De andere Toro Rosso kende geen problemen. “Dat is altijd positief”, stelt Buemi, die in de middagsessie de vijftiende tijd noteerde. “Er is nog wel ruimte voor verbetering. Maar vandaag was een goede dag, waarop we de rest van het weekend kunnen voortborduren.”

“Het is op dit circuit belangrijk om sterk te zijn in de langzame gedeeltes en dat betekent dat de rembalans goed moet zijn”, vervolgt Buemi. “Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat het warmer is dan de vorige races die hier zijn verreden.”

Ricciardo had even wat tijd nodig om de weg te vinden, maar verbeterde zich naarmate de sessie vorderde. “Het is moeilijk om alle bochten te onthouden, want het zijn er zoveel”, vertelt de Australiër. “Gelukkig heb ik me kunnen voorbereiden in de simulator, want een van de eigenschappen van dit circuit is dat bochten een andere kant op lijken te gaan dan daadwerkelijk het geval is.”

Over de auto is de vrijdagtester beter te spreken. “Het team heeft hard gewerkt om hier enkele updates te introduceren. Voor zover ik heb kunnen inschatten is de auto er inderdaad sneller van geworden. Ik kon voelen dat er veel potentieel is. En zelfs al zeggen de tijden in de eerste vrije training niet veel, is het positief dat we als tiende en twaalfde zijn geëindigd.”