Brendon Hartley is verrast door het gerucht dat hij zijn Toro Rosso-zitje wel eens spoedig kwijt kan raken, maar de Nieuw-Zeelander zegt zich er geen zorgen om te maken.

“Ik vond het verrassend om te horen”, zegt Hartley tegen Crash.net over de berichten dat zijn positie op het spel zou staan bij Red Bulls juniorteam, na een lastig begin van het seizoen. “Ik heb een contract, vandaar dat het me heeft verrast. Maar ja, het gonst altijd van de geruchten in de Formule 1. Als coureur kun je daar maar beter niet te veel op letten.”

Hartley heeft verder niet het gevoel dat hij de Formule 1 niet aan kan, zegt hij. “Ik ben een teamspeler, werk erg hard en weet dat ik capabel genoeg ben”, somt hij op. Dat er na slechts negen Grands Prix – Hartley reed er vóór dit seizoen ook al vier aan het eind van 2017 – al aan hem getwijfeld wordt, vindt hij typisch voor ‘hoe kort mensen van geheugen zijn in de Formule 1’. “Alles verandert hier heel snel.”

“Van de ene op de andere week kan het in deze sport een compleet ander verhaal zijn”, weet hij. “Critici heb je hier sowieso genoeg, maar als coureur ben je altijd je eigen grootste criticaster”, bedoelt Hartley maar te zeggen dat niemand kritischer naar zijn prestaties kijkt – of meer druk op hem zet – dan hijzelf.

Volgens de geruchtenmolen zou Hartley al eerder door Toro Rosso – of eigenlijk Red Bull – verteld zijn dat hij beter moet presteren, waarbij een reeks incidenten niet heeft geholpen. Pascal Wehrlein zou zijn beoogde opvolger zijn, al is Wehrlein om het ingewikkeld te maken een Mercedes-protegé. Red Bulls Helmut Marko heeft echter gezegd van niks te weten.