25 miljoen euro. Dat had een consortium onder leiding van de Amerikaan Tavo Hellmund anderhalf jaar geleden willen betalen voor Manor. Na maanden onderhandelen, leek een deal rond, maar toen verloor Manor in Brazilië de waardevolle tiende plek in het WK.

En zo kwam er een einde aan de onderhandelingen en, uiteindelijk, ook aan het voortbestaan van Manor. 27 januari was het definitief einde oefening voor de kleine Britse renstal, nadat eigenaar Stephen Fitzpatrick eerder in de winter nog met spoed op zoek was geweest naar een nieuwe koper.

Een mogelijke koper had zich echter anderhalf jaar eerder al aangediend, in de vorm van een consortium onder aanvoering van Hellmund, de Amerikaan die de Formule 1 terughaalde naar Amerika met de Grand Prix in Austin en ook een belangrijke rol speelde in de comeback van de Grote Prijs van Mexico.

25 miljoen
“We hebben twee overnamepogingen ondernomen. Anderhalf jaar geleden hebben we daarbij 25 miljoen euro voor het team geboden”, vertelt Hellmund aan The Austin American-Statesman. Dat was destijds echter niet genoeg voor Fitzpatrick, zegt Hellmund, waarna het ook niet meer goed kwam.

Mogelijk komt dat ook, zo meldt The Austin American-Statesman omdat er ook interesse was van andere partijen. Naar verluidt ging het om een Indonesische groep en voormalig McLaren-topman Ron Dennis, terwijl afgezanten van Andretti Autosport ook bij Manor rondgekeken zouden hebben.

Voor Hellmund en co. was Manor, los van hoe het op efficiënte wijze de weg naar boven had ingeslagen, onder meer interessant omdat het aanvankelijk aanspraak kon maken op ‘historische uitbetalingen’.

Om recht te hebben op deze lucratieve uitbetalingen van zo’n dertig miljoen euro per jaar, moet een team in twee van de drie vorige seizoenen bij de beste tien in het WK eindigen.

Manor was voor 2017 van dit geld verzekerd, maar voor 2018 niet meer, nadat Sauber in Brazilië punten scoorde en de tiende plek bij de constructeurs van Manor afpakte.

Vlak daarvoor, zo vertelt Hellmund, leek een akkoord tussen zijn groep en Manor nog ophanden. “Maar toen volgde de Grand Prix van Brazilië dus.”

Hellmund (links) met Manor-ceo Thomas Mayer.

Geen perspectief
Manor alsnog overnemen, zou daarbij een groot risico geweest zijn, want het het perspectief voor Manor om de voor de toekomst broodnodige tiende plek in 2017 terug te pakken werd steeds kleiner.

Naarmate de winter vorderde, werd duidelijk dat Manor flink achter liep met haar 2017-auto, waarbij wordt bericht dat Manors enige optie op een gegeven moment was om een 2016-auto in te zetten.

De overnamepogingen van Hellmund kwamen zo – ondanks dat er volgens de Amerikaan op een moment dat hij verder niet specificeert ‘wel een akkoord lag’ – zonder succes tot een einde.