*

Het wordt druk deze week: wie onthult wat en wanneer?

Sjaak Willems

Sjaak Willems

12 februari 2019 11:30

Het wordt druk deze week: wie onthult wat en wanneer?

Eén auto is er al onthuld, het grootste deel van de teams zal deze week volgen. Het gros doet het alleen online met een livestream of gepubliceerde foto’s, anderen maken er nog echt een happening van. Wat gaat er deze week allemaal gebeuren?

Lees ook: Nieuwe vleugels, nieuwe helmen en nieuwe achterlichten: wat verandert er allemaal in 2019?

Haas wilde zich verzekeren van zoveel mogelijk aandacht en beet vrijdag het spits af. Het toonde de auto van vorig jaar in het nieuwe jasje: het zwart-goud dat doet denken aan de Lotus van vroeger. Williams trapt deze week van de onthullingen af.

In de fabriek van het familiebedrijf wordt maandag de nieuwe livery van de Fw42 aan het publiek getoond. Claire Williams zal om 16.00 uur ook bekendmaken wie de opvolger is van Martini, de titelsponsor van vorig jaar. Zeker is wel dat de daadwerkelijke nieuwe auto waar Robert Kubica en George Russell in zullen rijden, nog niet te zien zal zijn.

Topdrukte
Toro Rosso is de volgende. Het zusterteam van Red Bull presenteert zich maandagavond om 14.30 uur Nederlandse tijd en zal de eerste zijn die, naar eigen zeggen, behalve de livery ook de auto zelf meteen laat zien. Het wordt een online moment dus Franz Tost zal ongetwijfeld hier en daar met de brush over de foto’s zijn gegaan.

Op dinsdag neemt Renault het stokje over, de Fransen doen dat op de thuisbasis in Endstone. De RS19 is behalve de stuurbekrachtiging compleet nieuw, zo verzekerde teambaas Cyril Abiteboul deze winter al eens. De spotlights in Endstone zullen om half twaalf aangezet worden.

De ????-pijlen
Echt druk wordt het op woensdag.  Zowel Red Bull als Mercedes als Racing Point zullen dan hun wagens onthullen. Red Bull zal dat online doen. Verwacht geen verrassende kleurstellingen, al hadden ze vorig jaar de auto voor de shakedown op Silverstone in een alternatieve livery opgespoten. Dat was vooral om de concurrentie niet wijzer te maken, de raceversie zal ongetwijfeld in het traditionele donkerblauw en geel gehuld zijn.

Lees ook: Verstappen dit jaar te herkennen aan opvallend witte helm

Ook de Mercedes-presentatie zal online gebeuren. De social media-afdeling van Toto Wolff hintte de afgelopen dagen al enige keren naar een koerswijziging als het om de kleur van de auto gaat. Dus we wachten nog even met de gebruikelijke bijnaam Zilverpijlen voor Mercedes.  Zowel Red Bull als Mercedes liet eerder weten dat er nog een shakedown komt: Red Bull op Silverstone, Mercedes in Barcelona.

Einde van roze tijdperk?
De enige echte ouderwetse car launch wordt gedaan door Racing Point. Daar is tenslotte nu een keer geld voor bij het team waar de afgelopen jaren geen euro teveel werd uitgegeven. De auto van Lance Stroll en Sergio Perez wordt met alle egards onthuld tijdens de internationale autobeurs van Toronto, de thuisbasis van Lawrence Stroll en de zijnen. Het gaat overigens alleen maar om de livery, de daadwerkelijke auto zien we in Barcelona pas. Het lijkt er op de Pink Panthers niet meer terugkeren, op de officiële kanalen van het team is het roze verdwenen.

McLaren heeft de donderdag voor zichzelf. Het team in Woking koos voor Valentijnsdag om de liefde te verklaren aan de nieuwe, hopelijk succesvollere, MCL34. Op social media is er al geteasd wat betreft kleuren, het papaya-oranje lijkt weer de overheersende kleur te worden van de McLaren. De presentatie is online live te zien, de stream vanuit de fabriek start om 13.00 uur Nederlandse tijd.

(Tekst gaat verder onder foto)

Lees ook: Starttijden races 2019 bekendgemaakt: uurtje eerder opstaan voor GP Australië

‘Er komt een nieuwe single-seater aan’
De week wordt afgesloten door Ferrari. “The new single seater is coming”, bouwen de Italianen de spanning op de eigen website op. Om 10.45 uur weten we meer over de auto waarmee de Scuderia Ferrari Mission Winnow, zoals het team nu heet, de strijd aan wil gaan met Mercedes. Dan wordt de ongetwijfeld rode wagen in Maranello onthuld. Deze zal vervolgens worden ingepakt en naar Barcelona worden gereden, de Italianen hebben daar de shakedown van de auto gepland. Op maandag volgt de eerste dag van de wintertest.

Op die maandag is Alfa Romeo Racing Team, want zo heet het voormalig Sauber nu, de allerlaatste die zijn bolide voor 2019 laat zien. Dat gebeurt sober, effectief en goedkoop: voorafgaand aan de eerste testdag op Barcelona zullen Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi het laken van hun nieuwe auto trekken.

Gerelateerd