Liberty Media wil nauw met de teams samenwerken om het Formule 1-circus te verbeteren, maar kan wel eens van een oude kermis thuiskomen, denkt Damon Hill.

Voormalig Formule 1-coureur Hill, de wereldkampioen van 1996, noemt het ten overstaan van Sky Sports ‘doorgaans erg lastig’ om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen in de Formule 1. “Het is als proberen katten af te richten, want in de Formule 1 heeft iedereen z’n eigen ambities en is erg koppig en vastbesloten. De teams zijn daardoor traditioneel moeilijk te managen”, waarschuwt Hill.

“Met Bernie Ecclestone was het altijd zo dat er één iemand aan het hoofd stond. Hij kon ergens ja op nee op zeggen en nam uiteindelijk altijd een beslissing. Ik denk dat er nu meer haken en ogen aanzitten, met Ross Brawn die de technische en sportieve zaken regelt en daarnaast de marketing-kant, waar Liberty Media en Chase Carey over gaan.”

“Bernie was daarbij erg goed in de commerciële zaken. In het bedenken van regels en andere sportieve zaken, was hij wat minder. Denk bijvoorbeeld aan een aantal van de kwalificatiesystemen die hij heeft voorgesteld, of het idee – wat hij volgens mij serieus meende – om watersproeiers naast de baan te plaatsen en zo voor meer show te zorgen.”

Wat Hill verder aankaart, net als Brawn eerder heeft gedaan, is dat de Formule 1 in zijn optiek weg moet blijven van ‘kunstmatige middelen’ om de sport aantrekkelijker te maken. “Het appeal van de Formule 1 moet zijn dat de beste coureurs het aan de absolute top van de autosport in geweldige races over de hele wereld tegen elkaar opnemen. Ik denk daarom dat het met de kern van de sport wel goed zit.”

Hill in actie in 1996. De Formule 1 heeft, al voor de Liberty Media-revolutie, naar de jaren negentig gekeken voor inspiratie voor de 2017-regels.