Ho-Pin Tung, is niet alleen Nederlands enig overgebleven GP2-coureur en zodoende zeer geliefd bij de Nederlandse pers, hij is ook nog eens een handig mannetje. Eén met sterke verhalen bovendien. Dondermiddag wijdde hij – nadat hij uw verslaggevers van koffie heeft voorzien (Nespresso, what else?) – wel een kwartier uit over het in elkaar zetten van zijn Ikea-kast. Geen detail werd achterwege gelaten. Hij had er zeven uur (!) over gedaan. Daar waren overigens wel verzachtende omstandigheden voor. Sinds een paar maanden huurt de GP2-coureur een flatje in Salzburg. Hij is daar vaak om te trainen en dus besloot hij een appartementje te huren, in plaats van elke keer in een saai hotel te verblijven. Hoewel de inrichting zo goed als klaar was, lag de Ikea-kast al twee maanden onaangeroerd in een hoek.

Afgelopen zaterdag moest het dan maar gebeuren. Hij was alleen, niet echt handig als je een Pax van 233 cm bij 100 cm en één van 233 bij 50 cm in elkaar moet zetten. De onderburen hadden bovendien geklaagd over geluidsoverlast. Door het timmeren konden hun kinderen niet slapen. Dus deed Tung het meeste timmerwerk in de kelder en anders met handdoeken eronder als demping. Het moeilijkste was het bevestigen van de deuren. Vooral de spiegeldeur – ‘een enorm zwaar ding’ – zorgde voor problemen. ,,Daar stond ik dan, balancerend op een ladder met een deur van bijna twee meter in mijn handen. Probeer die dan maar eens recht te hangen.” Maar de kast staat, zo luidt de conclusie van het verhaal.

Tung is sowieso een handig mannetje. Zijn iPhone heeft hij uit Amerika, zelf gekraakt. ,,Hartstikke simpel, half uurtje werk.” Als we zeggen onder de indruk te zijn, geeft hij zijn geheim prijs: Braintraining op de Nintento DS. Twintig rekensommen beantwoordt hij foutloos in 12 seconden. Handig en ook nog slim, een zeldzame combinatie in de racerij. Tevens een geruststellende gedachte. Mocht het onverhoopt misgaan met racen, wat de beste kan overkomen (zowel Robert Doornbos als Yelmer Buurman zitten momenteel werkeloos thuis) dan hoeven we ons over Tung in ieder geval geen zorgen te maken. Ho-Pin Tung: voor sterke verhalen, het kraken van iPhones en het in elkaar zetten van Ikea-meubilair.

LV