Het is even na middernacht in Boedapest. Over minder dan veertien uur wordt er een race gereden, maar dat is even van ondergeschikt belang. Ondanks een gezellige avond met onze Belgische collega’s bij Planet Sushi dwalen de gedachten steeds af naar Felipe Massa. De Braziliaan ligt in het AEK ziekenhuis in Boedapest, op de intensive care afdeling.Naar omstandigheden gaat het goed met hem. Hij is succesvol geopereerd en de artsen verwachten dat Massa er geen blijvend letstel aan over houdt. Geruststellende woorden weliswaar, maar op een of andere manier niet genoeg. Daarom toch maar even, voor het slapen gaan, contact gezocht met één van mijn Braziliaanse collega’s. Ze is net een uur geleden terug gekeerd vanuit het ziekenhuis en druk aan het werk om haar landgenoten van het laatste nieuws te voorzien.

Ook zij meldt hetzelfde: Massa is stabiel.

Tijdens de tweede kwalificatiesessie maakte hij een harde klapper, maar de ernst van de situatie drong niet gelijk door. De marshalls reageerden doodnormaal en kalm, er was absoluut geen sprake van paniek. Ook in de perszaal werd er weinig aandacht aangeschonken. Tot de herhaling toonde dat de Ferrari-coureur iets tegen zijn hoofd had gekregen. Wat was dat? Hoe kon dat gebeuren? Was hij bewusteloos geraakt?

De zorgen namen toe doordat het lang duurde voordat er beelden kwamen van de coureur in kwestie. Niet lang nadat hij met de helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd, doken op internet de eerste beelden op van de crash. Vooral de foto waarop Massa met één oog de lens in kijkt, is aangrijpend. Er spreekt zoveel angst, paniek en radeloosheid uit.

Het is ook niet niks: een diepe snee linksboven het oog, een scheur in het schedel, een zware hersenschudding en flinke kneuzingen. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de impact een paar centimeter lager was geweest. Dat de artsen denken dat hij er geen blijvend letsel aan zal overhouden, is natuurlijk geweldig. Toch valt het nog maar te bezien hoe hij hier uit komt. Want afgezien van zijn fysiek, wat voor klap houdt hij hier mentaal aan over?

Laten we hopen dat Massa goed de nacht doorkomt. Met de dood van Henry Surtees hebben we deze week al genoeg ellende gehad.