Nelson Piquet heeft het zwaar. Die arme jongen wordt toch zo gedemoniseerd,. Vandaag ook weer – lieten ze bij de samenvatting van de vrije training vandaag alleen weer de schuiver zien van de Renault-coureur. Geen van zijn foutloze ronden waren de herhaling kennelijk waard. Het moet niet makkelijk zijn voor de Braziliaan. Iedereen wil weten of hij het seizoen bij Renault mag afmaken. Hij weet het niet, zegt hij. “Het is niet honderd procent zeker dat ik dit seizoen afmaak, gaf Piquet donderdag toe. “Daarom concentreer ik me op het racen en laat ik de rest aan mijn vader over.”

Hoe gek het ook klinkt, vaak is de coureur de laatste die weet welk lot hem boven zijn hoofd hangt. Was met Christijan Albers ook zo. Ik had al vernomen dat hij ontslagen zou worden bij Spyker, toen ik hem met Colin Kolles zag weglopen voor het laatste slecht-nieuws-gesprek. Ontzettend sneu.

Ook voor Piquet. Want het is allang duidelijk dat dit zijn laatste race is. Romain Grosjean, testrijder van het team, heeft vorige week een nieuw stoeltje laten schuimen en op pitstops en starts getraind. In Valencia stapt hij in.

Hoe ik dat zo zeker weet?

Omdat zijn GP2-team Barwa Addax naarstig op zoek is naar een vervanger. Ze hebben Giedo van der Garde zelfs al gebeld met de vraag of hij interesse heeft. Heeft-ie wel, maar helaas voor Van der Garde kan hij niet zo eenvoudig onder zijn contract uit.

Betekent dus wel dat de enige Nederlandse inbreng in de Formule 1 nu ook verdwijnt. Jammer. Dag Nelson Piquet, je wordt over een paar dagen op straat gezet.