Het zou Red Bull-teambaas Christian Horner verbazen als de uitspraken van Sebastian Vettel naar de wedstrijdleider Charlie Whiting onbestraft zouden blijven. Een scheidsrechter hoor je niet te beledigen, is zijn mening. Volgens Daniel Ricciardo is het relatief slechte seizoen van Ferrari de oorzaak van de frustraties van Vettel.

De situatie omtrent Verstappen, Ricciardo en Vettel is sinds gisteravond het gesprek van de dag. Nadat Verstappen de eerste chicane afsneed en Vettel er daarna niet voorbij wilde laten, viel over de boordradio te horen hoe de frustraties bij Vettel opliepen. Eerst kreeg Verstappen de nodige scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd, vervolgens was het de beurt aan de wedstrijdleider. “Fuck off“, was zijn boodschap aan Charlie Whiting.

Verstappen werd bestraft voor het afsnijden van de eerste chicane, en uiteindelijk kreeg ook Vettel een straf om de oren voor het veranderen van zijn lijn in de remzone toen hij een aanval van Daniel Ricciardo wilde afslaan. Zijn beledigende opmerking naar Charlie Whiting wordt vooralsnog echter niet aangepakt, tot verbazing van Christian Horner.

“Natuurlijk zullen er in het heetst van de strijd altijd emoties zijn bij de coureur”, aldus Horner. “Ook in andere sporten. Als voetballers een microfoontje zouden dragen, weet ik wel zeker dat het taalgebruik nog veel erger zal zijn dan wat er op het circuit geroepen wordt. Het is echter in geen enkele andere sport toegestaan om de scheidsrechter te beledigen, dus het zou me verbazen als het onbestraft blijft.”

Christian Horner meldt dat hij deze frustraties niet van Vettel gewend is. “Het is geen eigenschap die hij had toen hij voor ons reed. Het is duidelijk dat hij zijn frustraties verbaal uit, en iedereen kan dat aanhoren.”

www.sutton-images.com Max Verstappen (NED) Red Bull Racing RB12, Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H and Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing RB12 at Formula One World Championship, Rd19, Mexican Grand Prix, Race, Circuit Hermanos Rodriguez, Mexico City, Mexico, Sunday 30 October 2016.

Verstappen, Vettel en Ricciardo zorgden in de slotfase voor de nodige spanning. © Sutton Images

Ricciardo
Ook Daniel Ricciardo verbaast zich over de aanhoudende klaagzang van Vettel. In de afgelopen periode is de Duitser al vaker naar buiten gekomen met gefrustreerde uitspraken, onder andere over het niet honoreren van blauwe vlaggen door de achterblijvers.

“Seb raakt af en toe een beetje gefrustreerd, maar dit jaar is het iets minder karakteristiek”, aldus Ricciardo. “Het gaat een beetje te ver. Het is duidelijk dat hij gefrustreerd is over hoe het seizoen is gelopen. Waarschijnlijk dacht hij dat Ferrari de kans zou krijgen om met Mercedes te vechten, maar zo is het niet gegaan.”

Volgens Ricciardo is het normaal om van alles te willen schreeuwen, maar is het vooral belangrijk om even de tijd te nemen om af te koelen. “Het gebeurt allemaal in het heetst van de strijd, en je moet er rustig onder blijven. Op het moment zelf is het makkelijk om de radioknop in te drukken en van alles te roepen, maar we weten dat het uitgezonden kan worden.”

“Geloof me, ik zou zelf anders wel twee keer zoveel zeggen, maar vaak wacht ik. Dan zeg ik wat dingen in mezelf en misschien druk ik dan alsnog op de radioknop. Als het je instinct is om de radioknop in te drukken en allerlei dingen te roepen, moet je misschien wat verstandiger worden”, raadt Ricciardo aan. “Je hoeft niet alles te verspreiden, je kan ook even in je helm schelden en dan enkele momenten later iets relaxter vertellen wat je denkt.”