*

Horner wil dat F1 anders bestuurd gaat worden

Daan de Geus

Daan de Geus

15 december 2015 09:55

Horner wil dat F1 anders bestuurd gaat worden
Racepictures

Red Bull-teambaas Christian Horner vindt dat de Formule 1 het qua regelgeving anders moet aanpakken. De FIA en FOM moeten volgens Horner een grotere rol gaan spelen, in plaats van dat de teams middels de F1 Strategy Group ook veel inspraak hebben.

De F1 Strategy Group telt achttien leden: zes vertegenwoordigers van de FIA, zes afgezanten van Bernie Ecclestone’s FOM, en afgevaardigden van de teams van Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren, Williams en Force India. Het orgaan dient de koers voor de lange termijn van de Formule 1 uit te stippelen, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht, verklaart Horner in interview met Sky Sports F1.

“In plaats van zich op de toekomst te richten, is de Strategy Group constant bezig met het blussen van brandjes die ontstaan door de problemen van vandaag de dag”, verzucht Horner, die sowieso vindt dat ‘de democratische aanpak niet werkt’. “Natuurlijk moeten de teams inspraak hebben en betrokken zijn bij belangijke beslissingen, maar aan het eind van de dag heb je gewoon iemand nodig die knopen doorhakt.”

“Met de Strategy Group raken we echter in eindeloze vergaderingen verwikkeld en gebeurt er weinig. Ik vind daarom dat de FIA en FOM, als regelgever en promoter van de sport, de koe bij de horens moeten vatten en moeten uitmaken wat er moet gebeuren en hoe de Formule 1 eruit moet zien.”

“Zij moeten gewoon regels opstellen en duidelijk maken dat daar niet over onderhandeld kan worden. Teams die zich er niet in kunnen vinden, moeten maar wat anders gaan doen”, stelt Horner, die zich eerder ook al tegen de Strategy Group uitsprak omdat teams daarin toch altijd uit eigenbelang handelen. Hij staat met Red Bull wat dat betreft lijnrecht tegenover Mercedes en Ferrari, want die team willen juist wel veel te zeggen hebben.

De Strategy Group staat sowieso onder druk, want Force India en Sauber dienden eerder dit jaar een klacht bij de Europese Unie in omdat ze juist vinden dat de kleine teams niet genoeg inspraak hebben en de inkomsten uit de sport niet eerder verdeeld worden.

Vanwege het gebrek aan oplossingen voor een aantal van de nijpende problemen in de Formule 1 – zoals de manier waarop de sport bestuurd wordt, kostenbesparing en de regelgeving omtrent krachtbronnen – hebben FIA-president Jean Todt en FOM-directeur Bernie Ecclestone recentelijk overigens een mandaat van de FIA gekregen om maatregelen te nemen.