*

Hülkenberg helpt Renault met P6 aan zesde plek in WK

Daan de Geus

Daan de Geus

11 maanden geleden

Hülkenberg helpt Renault met P6 aan zesde plek in WK
Sutton Images

Met een zesde plaats in Abu Dhabi heeft Nico Hülkenberg zijn team Renault aan de zesde stek bij de constructeurs – en zo’n 5.5 miljoen euro – geholpen.

Dankzij de acht punten voor de zesde plek komt Renault in totaal op 57. Vier meer dan Toro Rosso, dat voor deze race nog zesde stond met 53 punten, maar niet scoorde in Abu Dhabi.

“Dit is een goed resultaat voor ons”, vertelt Hülkenberg in gesprek met Ziggo Sport. “Dat we nog zesde zijn geworden is belangrijk voor ons. Voor de motivatie, maar ook een beetje meer geld.”

Het verschil tussen de zesde en zevende plek in het WK is zo’n 5.5 miljoen euro in uitbetalingen uit de prijzenpot. Achter Renault werd Toro Rosso nog wel zevende, voor Haas op P8.

Zijn race naar P6 was een goede, zegt Hülkenberg. “Een goede, leuke race. Ik heb het vooral rustig gehad. Alleen in de eerste ronde en bij mijn pitstop was er actie en was het werken.”

Hülkenbergs pitstop verliep overigens niet top – hij verloor los van een tijdstraf ook  nog aardig wat tijd terwijl het team zijn banden wisselde – maar alsnog beter dan die van teamgenoot Carlos Sainz.

Sainz werd weer op pad gestuurd terwijl zijn linker voorwiel niet goed bevestigd was. De Spanjaard schoof eerst bijna de pitmuur in en moest zijn auto bij het verlaten van de pits direct parkeren.

Hülkenberg, die uitlegt dat Renault met verouderde wheel guns en wielmoeren werkt, rekent het de Renault-manschappen echter niet aan en noemt dit als iets waar Renault in moet investeren.

Uiteindelijk moest Hülkenberg de buit zo wel alleen in de wacht slepen voor Renault, zoals hij er feitelijk het hele jaar de kar moest trekken. The Hulk scoorde 43 van Renaults 57 punten.

Jolyon Palmer, die na de race in Japan aan de kant werd gezet, scoorde er acht. Sainz pakte er in Amerika, zijn eerste race voor Renault sinds zijn overstap van nota bene Toro Rosso, direct zes.

Het halen van Sainz bleek zo, zoals al door Renault verwacht, een goede zet. Sainz is uitgeleend door Red Bull en rijdt ook in 2018 voor Renault, waar Hülkenberg wederom zijn teamgenoot zal zijn.