Nico Hülkenberg vergooide in Duitsland een hele goede kans op zijn eerste podiumplek in de Formule 1, wat ook een zeer welkom podium was geweest voor zijn team Renault. Volgens de Duitser heeft dit echter geen gevolgen voor zijn toekomst bij het team.

Hülkenberg imponeerde in de eerste 38 ronden op het verregende Hockenheim, maar crashte in nummer 39 van de baan. En dat terwijl hij vierde lag (pal achter de Mercedes-coureurs die hun eigen race later nog zouden vergooien) en drie plaatsen voor de uiteindelijke nummer twee Sebastian Vettel.

Het was een pijnlijk moment voor Hülkenberg, omdat hij recordhouder is voor de meeste Formule 1-starts zonder een podium te halen (167), maar ook omdat zijn toekomst bij Renault ongewis is en een podiumplek het klinkende resultaat had kunnen zijn waar het Franse fabrieksteam al tijden naar smacht.

‘Dit zit diep’
In Hongarije, waar de Formule 1 dit weekend racet, erkent The Hulk dat zijn uitvalbeurt nog pijn doet. “Het duurt nog wel even voordat ik hier overheen ben”, geeft hij toe. “Natuurlijk, als ik dit weekend in de auto zit en aan het werk ben, denk ik er niet aan, maar wat in Hockenheim is gebeurd, snijdt diep.”
(tekst loopt door onder de foto)

Hülkenberg schiet er af. Foto: Peter van Egmond.

In een lang relaas omschrijft Hülkenberg de consequenties van zijn ‘kleine foutje’ als ‘buitenproportioneel’. Andere coureurs gingen immers ook in de fout op het natte Hockenheim, maar hij net op de verkeerde plek, met een uitloopzone die volgens hem uniek is, je verder nergens anders hebt en ‘niet aan de Formule 1-standaard voldoet’.

Lees ook: Alle incidenten van een knotsgekke GP van Duitsland op een rijtje

Het scorebord liegt echter niet en daar staat gewoon een nul achter Hülkenbergs naam bij de Duitse Grand Prix. In de Franse kranten en bladen stonden ondertussen quotes van een ontevreden Cyril Abiteboul, Renaults teambaas die er geen geheim van maakte niet happy te zijn dat Hülkenberg een goede kans verspeelde.

‘Geen gevolgen voor Renault-toekomst’
Met Hülkenbergs Renault-deal die na dit jaar afloopt – ondanks dat er opties in zouden staan – rijst de vraag of Hülkenbergs kleine foutje nóg grotere consequenties gaat hebben. Iets wat Abiteboul in elk geval niet openlijk heeft uitgesloten, maar waarvan The Hulk zegt zich geen zorgen te maken.

“We hebben het uiteraard gehad over wat er gebeurd is”, zegt hij over het gesprek dat hij na de race al had met Abiteboul. “En we hebben het, in het algemeen, ook een beetje over de toekomst gehad. Dat is de versie zonder details, haha”, kan Hülkenberg er nog om lachen.

Gevraagd of hij denkt dat zijn schuiver negatieve gevolgen heeft voor zijn toekomst bij Renault, antwoordt Hülkenberg afwijzend. “Nee, dat denk ik niet. Niemand wilde dit, zeker ik niet, maar als je goed kijkt en er met enig verstand naar kijkt, zie je ook dat de veertig ronden voor het mis ging, heel goed waren.”

Lees ook: Hülkenberg heeft geen haast met beslissingen over toekomst

The Hulk druipt af. Foto: Peter van Egmond.