De World Motor Sport Council van autosportbond FIA heeft haar goedkeuring gegeven aan een vermindering van het aantal wintertestdagen in de Formule 1: dit gaat in 2020 van acht naar zes. Daarnaast worden er geen tests tijdens het seizoen meer gehouden.

In plaats van twee keer vier dagen, wordt er in 2020 twee keer drie dagen getest in het voorseizoen. De eerste reeks van drie testdagen wordt van 19 t/m 21 februari gehouden, de drie volgende testdagen staan voor 26 t/m 28 februari op de agenda. De wintertests worden wel weer gewoon afgewerkt op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Het schrappen van twee van de wintertestdagen is een gevolg van het streven van de Formule 1 om minder druk op de teams te leggen nu de racekalender naar een recordaantal van 22 Grands Prix gaat in 2020, terwijl de hoop verder is dat minder testtijd betekent dat het begin van het seizoen wat minder voorspelbaar wordt.

Lees ook: FIA bevestigt 22 races op F1-kalender 2020, Zandvoort blijft op 3 mei

Geen tussentijdse tests meer
De FIA heeft verder besloten de tussentijdse tests gedurende het seizoen te schrappen. Dit jaar bleven de teams na de races in Bahrein en Spanje nog een paar dagen op locatie testen, maar in 2020 zal dat dus niet langer gebeuren. Daar staat wel tegenover dat er na de seizoensfinale waarschijnlijk meer testdagen gehouden worden in Abu Dhabi.

Als achterliggende reden voor al deze verandering is de kostenbesparing uiteraard ook aangehaald, al betekent het verminderen van het aantal testdagen anderzijds natuurlijk dat teams hun testprogramma’s op testbanken en in simulatoren zullen uitbreiden, hetgeen eveneens geld kost.

Lees ook: ‘Coureurs in het verweer tegen plan om minder te testen’