Er waren tranen na de zege in Oostenrijk, Max Verstappen wees er op het Honda-logo en nodigde technisch directeur Toyoharu Tanabe uit om mee het podium op te gaan. Dat was nog even wennen, de Japanner verdwaalde op weg naar het ereschavot: “Hopelijk gaat dat de volgende keer beter!”

Lees ook: Sainz genoot van strijd bij Toro Rosso: ‘Verstappen en ik werden in de kooi gegooid’

Red Bull is na de sof met McLaren het tweede team waarmee Honda zijn terugkeer naar de gloriedagen van de jaren ’80 en ’90 probeert te bewerkstelligen. Tanabe is pas sinds 2018 betrokken bij de Formule 1-afdeling van Honda, vertelt hij in gesprek met FORMULE 1. “Ik was helaas niet bij het laatste McLaren-project betrokken, ik ben er pas bij gekomen toen we in 2018 met Toro Rosso in zee gingen. Toro Rosso en Red Bull zijn als team heel open en de engineers zijn heel ruimdenkend. Wij zitten hier heel goed.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Motorsport Images

Het is een ongeschreven wet: win voor een Japans team of met een Japanse motor en je wordt een held in het land van de rijzende zon. Wat dat betreft is Max Verstappen met twee zeges met Honda-power goed op weg. Toyoharu Tanabe: “Ik ben sinds de zege in Oostenrijk lang niet terug geweest in Japan, dus ik weet niet of Max er al een superster is, maar iedereen zegt al tegen hem: je bent daar nu heel beroemd.”

Lees ook: Red Bulls Helmut Marko had maandag ‘belangrijke meeting met Honda-top’

Hetzelfde overkwam Ayrton Senna, maar ook background imagemannen als Jenson Button en Gerhard Berger. Het helpt dat coureurs die succes boeken met Honda vaak close blijven met het merk. “Gerhard verwoordde het eens mooi: we zijn net familie.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1 praat Toyoharu Tanabe ook over de samenwerking met Max Verstappen, zijn eigen carrière bij de verschillende motorsportafdelingen van Honda en zijn speciale band met Gerhard Berger. Editie 15 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.