Ralf Schumacher rijdt dan wel geen Formule 1 meer, zijn geest dwaalt hier nog steeds rond. In het kleinste hokje van de paddock wel te verstaan.Gisteravond was de Nederlandse pers uitgenodigd voor een diner bij Toyota. Goed eten, lekkere wijn en een beetje informeel kletsen met de coureurs. Ook de perschefs van het team hadden een leuke avond en lieten de wijn goed smaken. Op de doodnormale vraag waar ik de dichtstbijzijnde wc kon vinden, reageerden ze lacherig. Iets verderop in het motorhome was wel een wc, maar het was eigenlijk niet gebruikelijk dat een doodgewone sterveling als ik daar gebruik van zou maken.

Tot voor kort was het eigendom van Ralf Schumacher. Althans Schumi II had het toilet gewoon opgeëist! Onder het motto van ‘we-zijn-zo-lekker-normaal-gebleven’ draaide de Toyota-coureur op zijn eerste werkdag bij het team de deur op slot, stak de sleutel in zijn zak en gaf die pas vorig jaar – na drie jaar dienstverband – terug.

Niemand durfde maar in de buurt te komen van die wc. En nog steeds – nu de wc vrij toegankelijk is – durft het team er nauwelijks gebruik van te maken. Dat moet wel een verdomd bijzondere wc zijn, dacht ik nog. Ik stelde me een gouden wc-bril voor en superzacht wc-papier van tien laagjes, maar de realiteit was minder fraai. Gewoon een doodordinaire wc die je voor een paar tientjes bij de Gamma haalt.

Waarom deed Ralf dan zo moeilijk? En waarom mocht niemand anders er gebruik van maken? Zou hij smetvrees hebben? Toyota, inmiddels gewend aan de sterallures van hun coureurs, bood Glock dit seizoen de sleutel aan van Ralfs toilet, maar die bedankte beleefd.

De vraag dringt zich op hoe Ralf het in de DTM vergaat. Naar verluidt heeft hij al geklaagd over het gebrek aan luxe en service. Maar met het verzoek voor een eigen wc hoeft hij bij de starre Norbert Haug niet aan te komen. Inventief als Schumacher is laat hij zich daar niet door tegen houden. Pal achter het Mercedes-motorhome, weggemoffeld naast de afvalbakken staat een bruinblauwe dixie. Op de deur hangt een bordje dat alle andere waarschuwingen overbodig maakt: Ralfs schijthuis; Betreden op eigen risico.

Linda Vermeeren